latinica  ћирилица
29/11/2019 |  09:10 ⇒ 09:21 | Аутор: СРНА

Мокри и клизави коловози

Саобраћај се јутрос у већем дијелу Републике Српске и Федерације БиХ одвија по мокрим и клизавим коловозима, а магла мјестимично смањује видљивост на подручју Приједора и у доњем Подрињу, те на путним правцима Коњевић Поље-Скелани и Братунац-Дрињача, саопштено је из Ауто-мото савеза Српске.
Мокри коловози - Фото: илустрација
Мокри коловозиФото: илустрација

Магла смањује видљивост и на дионицама у котлинама и уз ријечне токове, посебно на ширем подручју Трнова, те понегдје уз ријеке Саву, Врбас и Лашву.

На ширем подручју Купреса и Шујице неопходан је опрез због повремено јаких удара вјетра.

На свим дионицама које пролазе кроз усјеке и поред камених косина повећана је могућност ситнијих одрона камења и земље на коловоз.

Због реконструкције Моста краља Александра Првог Карађорђевића у Зворнику измијењен је режим одвијања саобраћаја на магистралном путу Каракај два-Дрињача.

На магистралном путу Бијељина-Шепак, у мјесту Патковача, саобраћај се, због радова, одвија наизмјенично, једном траком.

Због оштећења надвожњака код НИС петрол пумпе у Трну, саобраћај се преко надвожњака одвија једном траком, док теретна возила не саобраћају.

Због санације на магистралном путу Модрича један-Вукосавље /Јакеш/-Подновље-Шешлије-Јоховац-Руданка-Добој-Каруша измијењен је режим одвијања саобраћаја, уз сигнализацију.

Режим саобраћаја измијењен је и постављена је привремена сигнализација на дионици магистралног пута Јоховац-Руданка због регулисања улаза и излаза на магистрални пут возила ангажованих на изградњи ауто-пута Коридор "Пет це" кроз Републику Српску, од петље Јоховац до петље Руданка.

Настављена је реконструкција коловоза на дионици магистралног пута Дрињача-Милићи-Власеница, због чега се саобраћај одвија једном траком.

У току је изградња кружне раскрснице на споју магистралних путева Драготиња-Приједор-Козарац, Козарска Дубица-Приједор и Улице 29. новембар у Приједору, због чега се саобраћа успорено, уз привремено постављену сигнализацију.

На дионици магистралног пута Дрињача-Коњевић Поље у току је реконструкција коловоза, због чега се саобраћај одвија једном траком, уз регулацију семафорима.

Због деминирања терена на радилишту "Клакари Доњи осам, 13 и 14", у општини Брод, на снази су привремене обуставе саобраћаја на дионици магистралног пута Брод-Оџак, и то радним данима од 8.00 до 15.00 часова, у интервалима 30 минута обуставе и десет минута пропуштања.

Због изградње мини хидроелектране на магистралном путу Котор Варош-Ободник измијењен је режим одвијања саобраћаја.

У току је изградња мале хидроелектране Крупац на ријеци Жељезници, па се саобраћај на дионици магистралног пута Крупац-Богатићи, на подручју општина Источна Илиџа и Трново одвија наизмјенично, једном траком, уз семафоре.

На дионици магистралног пута Брод на Дрини-Шћепан Поље забрањен је саобраћај за сва возила чија укупна маса прелази 16 тона.

На дијелу регионалних путева Лукавица и Шибошница саобраћа се уз повремене прекиде због санације коловоза.

Због активираних клизишта, једном траком, наизмјенично, саобраћа се на регионалним путевима Карановац-Кнежево, у мјесту Љубачево, Укрина-Горња Вијака и Лопаре /Мачковац/-Челић.

На магистралном путу Зеница-Немила, кроз тунел Врандук, током дана саобраћа се двосмјерно од 5.00 до 21.00 час. Од 21.00 до 00.30 возила се пропуштају наизмјенично, док је од 00.30 до 5.00 часова саобраћај кроз тунел обустављен.

За вријеме обуставе возила до 7,5 тона укупне масе користе обилазницу кроз насеље Тетово, а возила изнад 7,5 тона преусмјеравају се на алтернативне правце Добој-Шићки Брод-Сарајево и Жепче-Завидовићи-Олово-Сарајево.

На граничним прелазима у БиХ у путничком саобраћају јутрос нема дужих задржавања.

Због безбједносних разлога, обустављен је саобраћај за теретна возила и аутобусе на граничном прелазу Брчко-Гуња.

Возачи који планирају путовање ван граница Републике Српске и БиХ имају могућност да провјере стање саобраћаја на 11 граничних прелаза - Градишка, Градина, Нови Град, Козарска Дубица, Костајница, Рача, Павловића мост, Зупци, Брод, Шепак и Каракај.