latinica  ћирилица
28/11/2019 |  14:50 ⇒ 17:39 | Аутор: СРНА

Нови мигрантски центри биће формирани и у ФБиХ и у Српској

Министар унутрашњих послова Унско-санског кантона Нермин Кљајић рекао је да је добио обећање да ће нови мигрантски центри бити формирани и у Федерацији БиХ и у Републици Српској.
Мигранти - Фото: РТРС
МигрантиФото: РТРС

Кљајић је рекао да су имали и посјету представника британске амбасаде, те да су добили обећање да ће земље чланице Савјета за спровођење мира разматрати питање мигрантске кризе у БиХ, са посебним освртом на УСК.

- Имамо обећање да ће бити формирани центри како на територији ФБиХ, тако и Српске. Видјећемо 5. децембра каква су рјешења чланова ПИК-а. Надамо се да ће убрзо бити формирана власт, те и ова ситуација стављена под контролу - рекао је Кљајић.

Навео је да не постоји никаква помоћ нити комуникација са властима на нивоу БиХ, те да су у УСК-у очекивали да ће прије зиме бити ријешено питање растерећења овог кантона отварањем два прихватна центра, у Тузли и у Кантону Сарајево.

- Видимо да се ништа не дешава, него да је фокус на формирању власти - рекао је Кљајић.

Изразио је забринутост за мигранте смјештене у кампу Вучјак због нехуманих услова за зимски период, али и очекивање да ће проблем бити ријешен, преноси Н1.

Кљајић је навео да се у "Вучјаку" тренутно налази од 500 до 1.000 миграната, а у Унско-санском кантону их има око 5.000.

Истакао је да је у безбједносном смислу помогло ограничавање кретања миграната.

- Предузели смо одређене мјере да они имају ограничење слободе кретања. Биру и Мирал контролишемо тако да што мање буду присутни у урбаном подручју. Највећи број оних који се крећу по граду су малољетници, они имају апсолутну слободу кретања и када су у питању породице из ђачког дома - навео је Кљајић.

Он је додао да према пријави грађана редовно излазе на терен заједно са кантоналном инспекцијом и Канцеларијом за странце и када нађу одређени број миграната дислоцирају их у "Вучјак".

- Казне од око 300 КМ прописује Кантонална управа за инспекцијске послове - појаснио је Кљајић.

Додао да ће мигранти бити измјештани на локације неперспективне војне имовине.