latinica  ћирилица
28/11/2019 |  13:07 ⇒ 14:06 | Аутор: СРНА

Видовић: У наредној години нови фискални систем

Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић рекла је у Народној скупштини да ће се залагати да се у наредној години уведе нови фискални систем у Српској који ће платити држава, а не привредници, како се дешавало 2007. године када је почела фискализација.
Зора Видовић - Фото: РТРС
Зора ВидовићФото: РТРС

- Сигурна сам да ће тај нови систем бити исплатив за најмање шест мјесеци - истакла је Видовићева током посланичке расправе о Приједлогу закона о трговини.

Напоменула је да ће увођење новог фискалног система подразумијевати увођење нових фискалних каса и софтвера који ће бити заштићен и у који нико неће моћи да нелегално убацује друге системе.

Видовићева каже да је фискални систем који је Пореска управа увела 2007. у почетку био одличан, али да су људи, уз помоћ информатичара, временом пронашли начин за избјегавање плаћања пореза.

Истакла је да много робе илегално доспијева у мегамаркете, те да је Пореска управа раније открила да у фискалним касама постоје два софтвера - један на крају дана упућује дио оствареног прихода Управи, а други не.

Видовићева је додала да маркети тако врше утају прихода, а онда и пореза, и то много већу него мале трговинске радње.

Она је рекла да је због тога уведена фискализација у реалном времену, која је слична оној у Хрватској.

- Према том рјешењу, прије него добијете рачун у маркету, Пореска управа мора да добије тај приход на свој софтвер. Једино је то прави начин да се ријеши тај проблем - рекла је Видовићева.