latinica  ћирилица
28/11/2019 |  11:39 ⇒ 12:23 | Аутор: РТРС

Аграрни фонд расписао јавни позив за бесплатну додјелу садног материјала

Требињски Аграрни фонд расписао је јавни позив за бесплатну додјелу садног и сјеменског материјала.

Акценат је на већој производњи кромпира и другог поврћа за тржиште, а пољопривредницима који се одлуче на кооперантски однос, биће откупљен дио производа.

Умјесто набавке материјала за ограничене пољопривредне површине, ове године предност ће имати произвођачи који се одлуче на обраду најмање три дунума земље. Приоритет је дат производњи кромпира, али и других култура. Осим садног материјала и сјемена, Аграрни фонд сносиће трошкове обраде земљишта.

- Ми ћемо се овим позивом, односно уговором обавезати да им набавимо сјеменски материјал кромпира и другог, и да откупимо до педесет одсто - рекао је Веселин Дутина, директор Аграрног фонда.

На будући кооперантски однос у производњи кромпира одлучио се Манојло Мирић из Придвораца. До сада је плаћао обраду четири дунума земљишта, а предност види у откупу, с обзиром на то да продаја поврћа није загарантована.

Аграрни фонд активности је базирао на рурална подручја. Крајњи циљ је да, умјесто запуштених имања, пољопривредници производе више и изађу на тржиште. Тиме би се смањио увоз пољопривредних производа.

Пилот пројекат би, осим повећане производње, требало да доведе и до подизања прерађивачких капацитета. Број заинтересованих произвођача биће познат почетком децембра, а сјеменски и садни материјал биће подијељени пред нову пољопривредну сезону.