latinica  ћирилица
28/11/2019 |  11:22 ⇒ 11:25 | Аутор: СРНА

Дрвару једина помоћ из Републике Српске и Србије

Начелник општине Гламоч Небојша Радивојша рекао је Срни да су у овој општини, осим чињенице да српска дјеца у школама не изучавају матерњи језик, највећи проблем полигон за уништавање наоружања и неасфалтиран путни правац до Дрвара чије би асфалтирање много значило за Србе повратнике у овим општинама.
Дрвар - Фото: РТРС
ДрварФото: РТРС

Он је истакао да за сада нема назнака да ће тај пројекат бити реализован.

- Гламочу су потребни бројни пројекти како би наша општина функционисала као једна савремена локална заједница - рекао је Радивојша.

Он је истакао да су Срби у Ливањском кантону грађани другог реда и да им из Републике Српске и Србије једино стиже помоћ.

Начелник општине Босанско Грахово Милорад Глигић истакао је да је горући проблем у овој општини лоша здравствена заштита.

- Један од највећих проблема је здравствена заштита јер доктор у Грахово долази само три пута седмично, а, осим тога, проблем је инфраструктура. Морам да поменем да је и велики проблем немогућност запошљавања Срба повратника у јавне установе - рекао је Глигић Срни.

Начелник општине Дрвар Душица Рунић истакла је да се Срби повратници ослањају искључиво једни на друге и на помоћ Републике Српске и Србије.

- Нажалост, помоћ са федералног и кантоналног нивоа не добијамо, бар када говоримо о овој години - рекла је Рунићева Срни и додала да се Срби у Ливањском кантону налазе у бољем положају него српски повратници у Посавски кантон.

Предсједник Српског грађанског удружења Посавског кантона Дамир Иветић рекао је да је помоћ власти мизерна или је уопште нема.

- Истакао бих да је Влада Посавског кантона издвојила 180.000 КМ за помоћ вјерским институцијама и објектима, а Српска православна црква од тих средстава није добила ништа - навео је Иветић.

Он је подсјетио да је на подручју општине Оџак у протеклом рату био и логор за Србе у коме је било готово 1.200 Срба, о чему се данас мало говори.

Од пријератних 24.000 Срба, данас тамо живи свега 1.500 повратника, а међу бројним проблемима је неконститутивност.

У Дрвару је ове седмице одржан састанак начелника општина у Ливањском кантону у којима живи већинско српско становништво са представницима Срба Посавског кантона, те договорена међусобна сарадња.