latinica  ћирилица
28/11/2019 |  08:48 ⇒ 09:07 | Аутор: sputniknews.com

Амерички научници о земљотресима у Албанији (ФОТО)

Два америчка научника Рос Стеин и Волкан Свелиген објавили су анализу серије земљотреса који од 26. новембра ујутру потресају Албанију, а у њој истичу да је све могло бити много горе.

Уз подсјећање на жртве и повријеђене у мноштву земљотреса који су током 26. новембра потресали Албанију, од којих је најјачи био 6,4 степена, они тврде да је све могло бити много горе, имајући у виду да је земљотрес у Скопљу из 1963. године био мало слабији, али је имао драматично веће посљедице.

Скопски земљотрес од јула 1963. године био је јачине 6,1 степени, али је за посљедицу имао 1.070 мртвих, између три и четири хиљаде повријеђених и више од 200.000 оних који су остали без крова над главом, док је град био готово 80 одсто уништен.

Двојица америчких научника у анализи објављеној на порталу Темблор кажу и да је веома необична активност тла након најјачег удара који је погодио дијелове Албаније.

У Албанији је током 26. и 27. новембра забиљежено више од 520 мањих потреса, а најјачи су били нешто изнад пет степени.

Извлачење повријеђених у земљотресу у Албанији (фото: REUTERS / FLORION GOGA)

Научици Свеин и Стелиген су повезали јучерашњи земљотрес у Албанији са потресима који су након само шест часова регистровани у више градова Босне и Херцеговине, од којих је најјачи удар био магнитуде 5,4 степена по Рихтеру.

Они не искључују могућност да је ријеч о случајности, али ако се, како кажу, те активности тла повежу, то би могло бити подстакнуто сеизмичким таласима земљотреса у Албанији, а они би се, према њиховом тумачењу, раширили за само неколико минута.

Објашњавају да је земљотрес који је погодио Албанију посљедица тектонског притиска Земљине коре који се протезао од јужне Хрватске до Грчке.

Ова компресија Земљине коре, како су истакли, очита је у контракцијама које су се догодиле на површини Земље и видљива је у скупљању које се догодило на Земљиној површини, што је показало Џи-Пи-Ес мјерење у поређењу са ранијим потресима у региону.