latinica  ћирилица
23/11/2019 |  12:14 | Аутор: СРНА

Упозорење научника у Хрватској: Први ред до мора мораће се иселити

Јадранско море већ је угрожено климатским промјенама, у Хрватској је најугроженије подручју делта Неретве, а први ред до мора у Далмацији мораће се иселити у наредних стотињак година, упозорио је сплитски научник Ивица Вилибић.
Сплит (Фото: Wikimedia) -
Сплит (Фото: Wikimedia)

Вилибић, научник из Лабораторије за физику мора са сплитског Института за океанографију и рибарство, објаснио је да проблем представља пораст нивоа мора, који предвиђа да за стотину година расте од 40 до 120 центиметара.

- Дио далматинских градова већ сада је угрожен. Најстарији дио Шибеника, Долац, већ сада редовно поплави, као и дио Трогира, рива у Старом граду на Хвару, а ево недавно је и поплављена цијела плажа у Омишу, као и Диоклецијанови подруми - навео је Вилибић.

Он објашњава да ће то у будућности ићи ка горем, а да је најугроженије подручје у Хрватској делта Неретве, преносе хрватски медији.

- Дугорочно гледано, на временској скали од стотињак или више година, први ред до мора у Далмацији мораће се иселити. До тада ће бити могуће дијелом штитити ту обалу, али улагања у заштиту мораће бити значајна - истакао је Вилибић.

Прије десетак дана у дубровачком акваторију, поред острва Свети Андрија, измјерен је талас висок 10,82 метра, што је највиши талас на Јадрану откако постоји мјерење.

Вилибић каже да процјене за стотињак година предвиђају да ће се на сјеверном и на јужном Јадрану висина таласа попети и до 13 метара.

Он је напоменио да нису сви далматински градови исти, али да је чињеница да је ниво мора порастао од времена када су изграђени, тако да је неминовно да ће се Хрватска суочавати с поплавама на неким дијеловима далматинске обале.

Ниво мора је од 1900. до 2016. године порастао између 16 и 21 центиметара, а само у периоду од 1993. до 2017.године за чак 7,5 центиметара.

Према најновијој процјени, до краја овог вијека ниво свјетских мора порашће од 62 до 238 центиметара. То ће се, како предвиђа Међународни панел за климатске промене УН /ИПЦЦ/, догодити у случају најгорег сценарија - пораста температуре за пет степени Целзијусових.

Ако би свијет до краја вијека постао топлији за три степена, амерички научници тврде да би ниво мора могао порасти чак између 4,3 и 9,9 метара.

На мареографским станицама у Сплиту и Плочама у новембру је измјерен екстреман ниво мора. У Сплиту је то био највећи ниво мора од 1955. године од када се континуирано врше мјерења, а у Плочама од 2002. године, објавили су из Хрватског хидрографског института.