latinica  ћирилица
20/11/2019 |  18:39 ⇒ 18:39 | Аутор: Б92

Огласио се Хандке: Његов гроб је гроб Југославије

Петер Хандке бранио је своје ангажовање у корист Срба у вријеме рата у бившој Југославији. Каже да се никад није клањао пред Слободаном Милошевићем.

- Ни у једном тренутку се нисам клањао (пред Милошевићем), ни у себи, ни отворено - рекао је 76-огодишњи аустријски писац у интервјуу за лист Цајт, први од када му је додијељена престижна Нобелова награда за књижевност у октобру у коме говори о свом  ангажовању.

- Видио сам га само једном, био је затвореник у Хагу - рекао је Хандке у том дугом интервјуу вођеном у Шавилу, париском предграђу гдје живи већ годинама.

- Желио сам да га чујем. Адвокат бившег предсједника ме питао да ли желим са њим да разговарам. Слушао сам шта је он имао да каже - рекао је Хандке.

Упитан о присуству на Милошевићевој сахрани 2006. године, што је изазвало скандал, Петер Хандке је рекао: "Наравно да сам био тамо. На једним од посљедњих гласања он се изјаснио за то да Југославија не буде растурена. Његов гроб је такође гроб Југославије. Јесмо заборавили да је та држава основана против Хитлеровог Рајха", питао је он.

Хандке је 1996. послије сукоба у БиХ и Хрватској објавио памфлет "Правда за Србију" који је изазвао велику полемику. Он је 1999. такође осудио НАТО бомбардовање Србије изведено да би се Милошевић натјерао да повуче своје трупе са Косова.

Додјела Нобелове награде Хандкеу изазвала је талас оспоравања, посебно на Балкану гдје су и даље дубоке ратне ране, наводи Франс прес. Међу онима који оспоравају ту награду су преживјели и родбина страдалих у Сребреници 1995. године.

Шведска академија брани своју одлуку о додјељивању Нобелове награде за књижевност аустријском писцу, наводећи да је Хандке давао провокативне изјаве али да није подржавао крвопролиће.

Уручење награда биће 10. децембра, на дан смрти Алфреда Нобела.