latinica  ћирилица
20/11/2019 |  16:01 ⇒ 19:42 | Аутор: СРНА

НАТО ће прихватити Програм реформи који не активира ништа и не мијења статус МАП-а

Амбасадори земаља Квинте нагласили су током разговора са члановима Предсједништва БиХ о Програму реформи БиХ да су се консултовали са НАТО-ом и да ће овај војни савез прихватити реформски програм из БиХ који не активира ништа и не мијења статус МАП-а, сазнаје Срна из дипломатских извора.

- НАТО ће прихватити тај документ који не активира ништа и не мијења статус МАП-а - децидно је потврдио амбасадор САД у БиХ Ерик Нелсон на јучерашњем састанку на коме је документ Програм реформи БиХ усаглашен и анализиран са амбасадорима и који ће Предсједништво БиХ послати у Брисел.

Према сазнањима Срне, Програм реформи није АНП, већ се у њему јасно говори да се не прејудицира чланство у НАТО.

Амбасадори су нагласили да Програм реформи дефинише сарадњу БиХ са НАТО савезом, која је прихватљива свима.

Током састанка више пута је поновљено да овај документ јасно прецизира усаглашени принцип сарадње са НАТО савезом, а да би свака евентуална одлука о чланству подразумијевала посебну одлуку Предсједништва БиХ и Парламентарне скупштине БиХ.

Према сазнањима Срне, српски члан Предсједништва је више пута поновио да неће прихватити Акциони план о чланству, те директно питао и бошњачког и хрватског члана Предсједништва, као и амбасадоре - "Да ли је ово акциони план".

Из дипломатских кругова Срна сазнаје да је амерички амбасадор Ерик Нелсон констатовао да су се консултовали са НАТО-ом и да ће прихватити реформски програм из БиХ.

- НАТО ће прихватити тај документ који не активира ништа и не мијења статус МАП-а - децидно је нагласио амбасадор Нелсон, а Додиков одговор је био да ако такав одговор добије од НАТО-а, прихвата документ.