latinica  ћирилица
20/11/2019 |  15:27 ⇒ 15:50 | Аутор: СРНА

Линта: Враћање изворном Дејтону - основа трајног мира

Само повратак изворним дејтонским принципима и враћање надлежности Републици Српској могу бити основа за трајан мир и стабилност у БиХ, оцијенио је предсједник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Србије Миодраг Линта.
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

Он је у изјави Срни нагласио да је највећа вриједност Дејтонског споразума то што је њиме прекинут рат и гарантован опстанак и равноправност Републике Српске и српског народа у БиХ.

- Нажалост, одмах после потписивања, међународна заједница је почела да води политику рушења Дејтонског споразума с крајњим циљем - стварања централизоване и унитарне БиХ, а Републици Српској су систематски отимане надлежности - рекао је Линта.

Он је напоменуо да су истовремено високом представнику у БиХ дата овлашћења готово као апсолутном монарху, будући да је имао право да доноси и мијења закон, смењује функционере и именује судије.

- Дошли смо у ситуацију да је такво понашање међународне заједнице довело до нестабилности у БиХ, до јачања неповјерења и неразумијевања, као и напетости међу народима - рекао је Линта.

Он је поздравио недавно донесене закључке Народне скупштине Републике Српске, чији је циљ повратак на изворни Дејтонски споразум.

- Мислим да је то исправна политика, да једино враћање одузетих надлежности и повратак изворном Дејтону може бити основа трајног мира и стабилности и довести до складних односа између Срба, Бошњака и Хрвата у БиХ - рекао је Линта.

Сутра се навршавају 24 године од када је у америчкој бази Рајт Петерсон у Дејтону парафиран Дејтонски мировни споразум, чиме је окончан рат у БиХ и успостављен њен уставноправни поредак.

Дејтонским споразумом створена је државна заједница БиХ састављена од два ентитета - Републике Српске и Федерације БиХ.