latinica  ћирилица
20/11/2019 |  13:35 | Аутор: СРНА

Представнички дом ФБиХ: Провјерити све наводе о стању у Пазарићу

Представнички дом Парламента Федерације БиХ задужио је данас на сједници радно тијело да у року од седам дана провјери све наводе о стању у Заводу за ментално збрињавање инвалидне дјеце Пазарић, као и да прикупи налазе свих инспекција које су до сада одлазиле у тај завод и о свему томе обавијести Представнички дом ради одговарајуће реакције.
Парламент Федерације - Фото: илустрација
Парламент ФедерацијеФото: илустрација

Тај закључак предложио је предсједавајући Дома Мирсад Заимовић након што је посланик Наше странке Сабина Чудић изнијела нове шокантне тврдње о стању у којем су дјеца штићеници Завода у Пазарићу који показују, како је рекла, да болесну дјецу вежу за радијаторе или да им дају лијекове недозвољене за њихов узраст.

- Дјеца бивају везана, многа од те дјеце буду везана по 24 часа. Многа дјеца имају здравствене потешкоће. Одређен број дјеце прима лијекове који су забрањени за дјецу млађу од 12 година - рекла је Чудићева.

Већину гласова није добио њен закључак којим је захтијевала да одмах престане та пракса, коју је назвала злостављањем, модерним ропством, а за коју је окривила претходну управу у Заводу чији су неки чланови и сада на позицијама, преноси телевизија Н1.

Шеф Клуба ДФ-ГС Алма Кратина рекла је да је на прошлој сједници Представничког дома, након драматичног наступа директора Завода, усвојен закључак да се под хитно истражи ситуација и сви наводи који су се појавили у јавности.

- Значи, дерогирамо оно што смо већ усвојили - рекла је она.

Кратина се осврнула на чињеницу да треба бити свјестан да су штићеници Завода дјеца са потешкоћама у менталном развоју.

- Ту имате ситуацију самоагресије и самоозљеђивања и дјеца се морају збринути на прави начин који је медицински оправдан. Наравно да изгледа страшно, али смо већ рекли да то треба истражити. Веома је тешко говорити о овом питањима, а да не будете погрешно схваћени - истакла је она.

Посланик Наше странке у Представничком дому Парламента Сабина Ћудић представила је данас шокантне детаље о третману штићеника, а посебно дјеце у Заводу за збрињавање ментално инвалидне дјеце и омладине Пазарић.