latinica  ћирилица
20/11/2019 |  13:01 ⇒ 13:13 | Аутор: СРНА

Стојановић: Успјешан рад лидера у производњи струје

Предузеће Рудник и термоелектрана "Угљевик" лидер је у производњи електричне енергије у Републици Српској и са завршеним пројектом одсумпоравања производиће најчистији киловат струје у регији, изјавио је данас вршилац дужности директора РиТЕ Чедомир Стојановић.
Струја - Фото: РТРС
СтрујаФото: РТРС

- Производња струје је у планираном обиму са 1.435 гигават часова или 34 одсто производње у комплетном систему "Електропривреде Републике Српске", што нас чини лидером у производњи електричне енергије - рекао је Стојановић на пријему за новинаре у сједишту предузећа.

Он је истакао да овај успјешан рад омогућава и производња угља са планирана два милиона тона до краја године.

- Ова година посебно је битна за РиТЕ јер славимо 120 година рударства у Угљевику, а ријеч је о предузећу које је покретач привредног развоја општине, регије и Републике Српске - навео је Стојановић.

Према његовим ријечима, РиТЕ "Угљевик" запошљава 1.930 радника, а са кооперантима којима обезбјеђује посао индиректно од успјеха овог енергетског гиганта зависи 20.000 људи у регији.

Стојановић је рекао да је ова година успјешна за предузеће које ће са пуштањем у рад система одсумпоравања, што је инвестиција од 80 милиона евра, бити еколошки најприхватљивија термоелектрана у региону.

- Знамо колико ЕУ и наше окружење води рачуна о томе и ово нас ставља на љествицу најприхватљивијих термоелектрана -  оцијенио је он, те додао да то јесте додатно финансијско оптерећење за предузеће, али и да је било неопходно за наставак његовог рада.

Извршни директор РиТЕ Милутин Тасовац рекао је новинарима да су поносни на свеукупни рад предузећа, да су производње добро планиране и да се извршавају у планираном обиму.

- Вријеме које долази неће бити лако за термоелектране, Европска енергетска заједница чији смо члан диктира изузетно оштре услове, поготово са аспекта екологије и да би могли да радимо у будућности морали смо завршити пројекат одсумпоравања - навео је Тасовац.

То је, како каже, велика обавеза и терет за пословање термоелектране, али ће зато РиТЕ "Угљевик" производити најчистији киловат струје у регији.

Традиционални пријем за новинаре и представнике медијских кућа руководство предузећа одржало је у управној згради РиТЕ "Угљевик" поводом обиљежавања 120 година рударства у Угљевику, те Дана и славе предузећа - Светог Стефана Дечанског - Мратиндана.