latinica  ћирилица
20/11/2019 |  12:09 ⇒ 12:16 | Аутор: СРНА

Павић: Изворна рјешења споразума била боља

Предсједник ДНС-а Марко Павић изјавио је да је вријеме протекло од потписивања Дејтонског мировног споразума показало да он није био савршен, али да су била боља изворна рјешења него она којима је акт мијењан, било у Парламентарној скупштини БиХ било вољом високог представника.
Марко Павић - Фото: СРНА
Марко ПавићФото: СРНА

Павић је рекао Срни, поводом 24 године од парафирања Дејтонског мировног споразума, да би било боље да се остало при основном документу јер су се једни са промјенама слагали, а други нису, што је довело до правне несигурности.

- Изворни акт требало је надограђивати онда кад се уочи недостатак, али уз сагласност свих - рекао је Павић и додао да остаје горак укус наметнутих рјешења, без обзира на то ко их је наметао.

Павић је оцијенио да ДНС у овим околностима може бити најспокојнији јер је највише пута гласао против преноса надлежности Републике Српске на ниво БиХ, наводећи примјер војске или индиректног опорезивања.

Он је истакао да је посљедња сједница Народне скупштине Републике Српске покушала да рехабилитује изворни Дејтон, али да је јасно свима да су за то потребне сагласности оба ентитета, сва три народа, те Предсједништва, Дома народа и Парламентарне скупштине БиХ.

- Све што би се на томе и радило, на једном је дугом штапу - рекао је Павић.

Он је закључио да Дејтонски споразум заузима врло важно мјесто у историји јер ће остати упамћен по томе што је донио мир на ове просторе, нарочито у БиХ, и што је створио и њен правни основ.

Павић је оцијенио да је данас далеко важније пазити на будућност и прихватити чињенице какве јесу, него стварати несигурност у правном систему која доводи до политичке и економске несигурности, што спречава инвестиције и запошљавање, а то треба да је првенствени циљ.

- БиХ као заједница ентитета и народа у основи своје дјелатности треба да има прављење амбијента за улагања јер виши стандард и бољи живот утицаће и на то да се политичке тензије смањују и да мир буде трајна одредница на овим просторима - рекао је Павић.