latinica  ћирилица
20/11/2019 |  09:43 | Аутор: СРНА

Поповић: Поштивањем изворних одредаба БиХ би била стабилнија

Правни експерт Витомир Поповић сматра да би БиХ била јача и стабилнија да је поштован изворни Дејтонски мировни споразум, а то значи да би били стабилнији Република Српска и Федерација БиХ.
Витомир Поповић - Фото: РТРС
Витомир ПоповићФото: РТРС

- Глад за преношењем надлежности са ентитета на ниво БиХ и настојање да се добије оно што се није могло добити у рату, а то је централизација БиХ, довело је ову земљу у позицију да на папиру постоји као држава, а суштински њене институције не раде ништa - рекао је Поповић поводом 24 године од потписивања Дејтонског мировног споразума.

Према његовом мишљењу, нема могућности за враћање изворном Дејтону, јер не постоји сагласност три народа и два ентитета.

- Када би постојала сагласност, било би могуће враћање изворном Дејтону, односно била би одбачена наметнута рјешења високих представника којима се жељела мијењати унутрашња структура БиХ - истакао је Поповић.

Он је навео да БиХ нема користи од институција које су успостављење на нивоу БиХ, а нису предвиђене Дејтонским споразумом.

- Далеко смо од функционалне земље, а мале су шансе да нешто буде промијењено. Бошњачка елита настоји, различитим подметањима и притисцима на поједине представнике међународне заједнице, да дође до преношења и других надлежности. Вјерујем да смо ближе разлазу у БиХ, него успостављању функционалне земље - оцијенио је Поповић.

Сутра се навршавају 24 године од када је у америчкој бази Рајт Петерсон у Дејтону парафиран Дејтонски мировни споразум, чиме је окончан рат у БиХ и успостављен њен уставноправни поредак. Дејтонским споразумом створена је државна заједница БиХ састављена од два ентитета - Републике Српске и Федерације БиХ.