latinica  ћирилица
20/11/2019 |  09:14 ⇒ 09:17 | Аутор: novosti.rs

Милан Лане Гутовић добитник награде "Златни ћуран"

Награду "Златни ћуран" за животно дјело добио је Милан Лане Гутовић - одлука је Фестивала "Дани комедије" у Јагодини, а признање ће му бити уручено 20. марта сљедеће године на четрдесет деветом издању фестивала.
Милан Лане Гутовић  (Фото: Dado Đilas) -
Милан Лане Гутовић (Фото: Dado Đilas)

У образложењу се, између осталог, наводи да је популарни глумац имао први сусрет са гледаоцима у Јагодини већ прве године фестивала, играјући у легендарној представи "Буба у уху" Југословенског драмског позоришта, у режија Љубише Ристића. Већ коју годину касније, 1978. добио је Статуету "Ћуран" за улогу Владимира у представи "Пучина" истог позоришта.

- О, па ја не знам шта ћу с тим више! Готово сам на циљу, дође ми да умрем - каже са себи својственим хумором, видно расположен Лане Гутовић, захваљујући на честиткама поводом овог угледног признања. - Имам већ једног "Ћурана". Лијепа колекција, није лоше.

На питање да ли је за ових готово пола вијека хумор добио или изгубио на цијени, познати глумац одговара:

- Хумору се свакодневно повећава цијена јер је ушао у све сфере нашег живота. Постало је толико смијешно да би "ћурани" могли да се дијеле и другим људима, за многе активности. Шалу на страну, ово је престижан фестивал, ако још постоје фестивали који нису упропашћени неким ср...., да не кажем "перфекцијом". Драго ми је да су неки људи, који нису били на мукама, нити сам их потплатио, одлучили на основу слободног мишљења (или можда само да би избјегли неког другог) да ја будем добитник. У сваком случају, веома ми је мило - наставља, у шали, омиљени Лане.

А онда, говорећи о признањима, озбиљно наставља:

- Награда се, у ствари, не даје мени већ генерацијама које долазе иза мене, да би им се указало како треба да раде. Зато ми, добитници, не бисмо смјели да будемо поносни јер признања припадају дјеци, онима који табанају за нама. Уосталом, док си млад бориш се за успјех, а кад остариш - бориш се да други не успију. Тако је у цијелом свијету. Али, ја не спадам у ту категорију. Ако неко упали нову свећу, мој пламен неће бити слабији због тога.

На констатацију да је то, ваљда, и ствар васпитања, Лане спонтано наставља:

- Што се васпитања тиче, данас мало ко није заслужио "васпитне" батине. Нажалост, наше школство је срљало заједно са друштвом и у том срољавању немамо за шта да се ухватимо. Умкесто велелепних казнено-поправних и затворских установа, боље би било да се улаже у наставни кадар. Јер, и те зграде су за неваспитане...

И док у Београдском драмском однедавно игра у новој представи "Сумрак богова", "Шупљи камен" изводи на гостовањима ван Београда, у Звездара театру спрема нову представу по роману Иване Димић "Арзамас", у режији Љиљане Тодоровић. У подјели су још Бранка Петрић и Нела Михаиловић (у улогама мајке и ћерке), а на питање шта он игра, одговара:

- Нећеш ми вјеровати, смрт! Ето, вратисмо се на почетак приче. Ја сам већ на циљу - уз шеретски смијех, закључује Гутовић.

КЛАСА БОЈАНОВИХ "БЕБА"

У oобразложењу жирија се, такође, подсјећа и да је Лане Гутовић један од чувених младих глумаца Бојана Ступице, такозваних Бојанових беба, међу којима су и његове колеге са класе Јосиф Татић, Светлана Бојковић, Иван Бекјарев, Ђурђија Цветић и Танасије Узуновић.