latinica  ћирилица
19/11/2019 |  17:56 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Додик: Није усвојен никакав документ који прејудицира чланство у НАТО

Српски члан Предсједништва БиХ Милораф Додик рекао је данас, осврћући се на именовање Зорана Тегелтија за предсједавајућег Савјета министара и усвајање Програма реформи БиХ, да никакав документ који прејудицира чланство у НАТО није усвојен.

-  Чак се отворено у ток документу каже да су у питању реформе и да оне не прејудицирају чланство. Пише да је за свако кретање према чланству у НАТО потребна нова одлука Предсједништва БиХ и ПС БиХ и да ће се одлуке доносити у складу са ставовима свих органа власти на нивоу БиХ - нагласио је Додик.

Истакао је да разумије СДС и ПДП.

- Мислим да би требало да престану да се љуте. Видим да су бијесни. Разумијем то, јер су дуго сједили неоправдано на мјестима у оганима власти на нивоу БиХ. Овим се руши њихова привилегија да раде много тога што није у складу са ставовима НСРС - истакао је он.

Он је навео да се у овом документу налази неколико битних ствари, а једна од њих која је значајна за Републику Српску предвиђа да се смањи број припадника Оружаних снага у професионалном раду, чиме би се смањили трошкови.

Додик је нагласио да нигдје није урушен принцип војне неутралности који је Република Српска усвојила у Народној скупштии и позвао СДС и ПДП да покажу гдје пише да је то доведено у питање.

Најавио да ће о томе детаљно информисати Владу Српске.

Додик је нагласио да сада ово доводи Републику Српску у позицију онога што Србија има и да је увијек оквир Српске био да прати Србију, која је, такође, војно неутрална.

Коментаришући изјаву бошњачког члана Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића да овим документом нико није добио, нити изгубио, Додик је рекао да ће ових дана бити разоварано о томе.

- Шта је ко добио или изгубио, то је нека друга тема. Мислим да је то дио неког компромиса. Неке ствари су напросто морале оволико дуго да трају да би се дошло до тога - рекао Додик.

На питање хоће ли након овога БиХ кренути напријед, Додик је рекао да се ништа драматично није десило, да је нормално формирање власти након избора свуда у свијету, само је у БиХ од тога направљено чудо.

Он је истакао да треба да се ради на европским интеграцијама, те подсјетио на приједлог Француске који говори о седам брзина и поглавља. Додик је оцијенио да је тај приједлог унио још више забуне у процес придруживања, али да је добра вијест да је коначно Европскла комисија одредила комесара за проширење који ће се тим питањима бавити.

Додик каже да БиХ има неколико конкретних пројеката за које мисли да никоме нису проблем, као што је ауто-пут Београд-Сарајево, на чему треба да ради нови Савјет министара.

Он је напоменуо да БиХ нема усвојен буџет у текућој години и да још нису обављене припреме за онај за идућу годину, те додао да су то питања којим се тек требати бавити.

Повезане вијести:

Тегелтија именован за предсједавајућег Савјета министара

Ковачевић: Програм реформи БиХ - успјех Српске