latinica  ћирилица
19/11/2019 |  16:21 ⇒ 20:30 | Аутор: РТРС

РиТе Гацко: Ријешен проблем власништва над борачким становима

Министри Петар Ђокић и Душко Милуновић разговарали су с руководством Рудника и Термоелектране Гацко о погонској спремности Термоелектране и рјешавању проблема власништва над борачким становима. Тај проблем траје шест година, а данас је постигнут договор о његовом рјешавању.

Од осамдесет станова у згради, коју су суфинансирали Општина Гацко и Рудник и Термоелектрана Гацко, педесет један стан припада породицама погинулих бораца, лицима са инвалидитетом или радницима РиТЕ Гацко. Станове намјенски грађене за њих, нису могли да откупе, плаћали су закуп, с обзиром на то да су станови укњижени као основно средство предузећа. Договорен је начин рјешавања.

- Први корак је да се изврши процјена зграде, друго да се направе консултација са малим акционарима, трећи да се иде у приватизацију - истиче Миодраг Шешлија, директор ЗП Рудник и термоелектрана Гацко.

Душко Милуновић, министар рада и борачко-инвалидске заштите, напомиње да би у првом кварталу следеће године могао бити омогућен откуп.

- Због књижења нису могли да их откупе. Постигли смо поразум да се иде у том правцу, до краја првог квартала наредне године биће омогућен откуп - поручио је Милуновић.

Производња у РиТЕ Гацко, послије капиталног ремонта, одвија се стабилно. Због стабилности производње, разговарано је и о припремама за редовни ремонт, наредне године.

- Направили смо осврт на постројења која су дуго у експлоатацији, и морамо наћи финансије како да та постројења заштитимо и улажемо у нова постројења - рекао је Петар Ђокић, министар енергетике и рударства

Ђокић је рекао да у електро-енергетском сектору слиједе крупне промјене, које ће донијети нови закон о електричној енергији.

-Наравно да послије реорганизације, наша Електропривреда и сва њена зависна предузећа треба да буду стабилна и јача, и да се, у условима слободног тржишта, боре за свој положај - додао је Ђокић.

До краја године, потврдили су из руководства РиТЕ Гацко, план производње струје требало би да буде пребачен. За рад и у наредној години, обезбијеђене су довољне количине угља.