X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
19/11/2019 |  11:58 ⇒ 12:00 | Извор: klix.ba

Пријератна уштеђевина у Љубљанској банци трајно изгубљена

Европски суд за људска права у Стразбуру одбио је тужбу штедиша против Словеније и БиХ за надокнаду новца из штедње у бившој Љубљанској банци. Тим чином грађани БиХ су трајно остали без свог новца.
Љубљанска банка (фото:likaclub.eu) -
Љубљанска банка (фото:likaclub.eu)

Словенија је одбила исплатити око 40 милиона КМ без камате, на што се додаје 47 одсто камата, што је укупно близу 60 милиона КМ колико је неколико хиљада штедишта из БиХ потраживало на основу штедње у Љубљанској банци прије рата.

Образложење суда је било кратко, а то је да апеланти нису исцрпили све правне лијекове, а прије свега нису се обратили судовима у Словенији.

Предсједница Удружења штедиша у БиХ Амила Омерсофтић за портал Кликс је изјавила да штедише нажалост нису имале новца да ангажују словеначког адвоката у том поступку, а по закону Словеније то је услов за подношење апелације.

– Ми смо тужили и Словенију и БиХ. Нама БиХ никада није обезбиједила доказе које смо ми могли и требали приложити у Словенији и доказати наша права. БиХ је нама ускратила те податке, а с друге стране наше власти послали су Словенцима наше рачуне и нашу личну документацију, што је Словенија злоупотријебила и одбила је наше захтјеве за поврат штедње – изјавила је Омерсофтић.

Наглашава да је БиХ продала своје грађане и није их заштитила.

Словенија је одбила исплатити штедњу и оним који су имали тзв. даровне уговоре. Укупно је неколико хиљада грађана БиХ који су остали трајно без своје штедње.

– Европски суд за људска права је утврдио да је наш новац у Словенији, али ми смо остали без њега. То је коначна одлука и више немамо ниједног начина да евентуално добијемо наш новац – закључила је Омерсофтић.