latinica  ћирилица
18/11/2019 |  10:09 | Аутор: СРНА

Милошевић: Страх од ћирилице је ирационални страх од Срба

Предсједник Српског народног вијећа /СНВ/ Борис Милошевић изјавио је да је употреба српског језика и ћирилице законска обавеза у 23 општине и града у Хрватској, али то ни у једном мјесту још није у потпуности испоштовано.

Он је оцијенио да је страх од ћирилице заправо страх од Срба који је потпуно ирационалан.

Милошевић је подсјетио да је кампања против ћирилице као "непријатељског писма" почела уласком Хрватске у ЕУ 2004. године и да је држава у том погледу потпуно заказала.

- Хрватска је још 1997. године при ратификацији Европске повеље о регионалним или мањинским језицима дала изјаву да ће штитити и подстицати употребу српског језика. Нажалост, у пракси је мало тога учињено. Дио хрватског друштва не прихвата да ћирилица треба да буде дио јавног простора, али ми не смијемо да одустанемо, већ идемо корак по корак у примјени закона - рекао је Милошевић за данашње Вечерње новости.

Говорећи о све чешћим покушајима прекрајање историје у Хрватској, Милошевић је рекао да је циљ оних који то чине, а који добијају новац од државе Хрватске, да се усташки покрет и НДХ декриминализују у што већој мјери, а да се антифашистички партизански покрет криминализује.

- Срби, који су устали на оружје против злочиначке НДХ и фашизма се приказују искључиво као четници који су "устали против хрватске државе" - рекао је Милошевић.

Он је истакао да се бришу и мјеста злочина као што је логор Слана на Пагу.

- Тамо нема никаквог обиљежја да је био логор, а таблу неко стално разбија - навео је Милошевић.

Милошевић је уочи данашњег програма "Колоне сјећања", која се одржава у знак сјећања на улазак јединица ЈНА 1991. године у Вуковар, рекао да је у том граду онемогућен било какав дијалог власти и српске заједнице.