latinica  ћирилица
18/11/2019 |  08:51 ⇒ 11:43 | Аутор: СРНА

Терористи планирали да разнесу Високе Дечане

Албански терористи на Космету планирали су да разнесу манастир Високи Дечани, а приведено је лице за које се сумња да је хтјело да изведе напад, пишу Вечерње новости.
Манастир Високи Дечани (Фото: Flickr/Babak Fakhamzadeh) -
Манастир Високи Дечани (Фото: Flickr/Babak Fakhamzadeh)

Лист наводи да монаштво ове православне светиње нико није обавијестио о овом догађају, да је ухапшени Албанац чији су иницијали А.И. у ствари оптужен за кривично дјело пљачка и присила, а да су оштећена лица свједочила да их је он мјесецима присиљавао да заједно нападну манастир.

Подсјећа се да су званичне институције Приштине покушале да демантују повезаност овог догађаја са тероризмом, али да портпарол косовске полиције Даут Хоџа није оспорио "хитан интерни извјештај косовске полиције" из којег су ове везе јасне.

Манастир Високи Дечани, једина српска светиња на Космету коју и даље чувају војници Кфора, честа је мета албанских екстремиста.

Припадници италијанског Кфора су 2016. године осујетили план џихадиста да нападну манастир, а српске безбједносне снаге дошле су до сазнања да су Високи Дечани и Пећка патријаршија били мета за напад за божићне празнике 2018. године, али се од напада одустало, подсјећа лист.

На зидовима помоћних зграда Високих Дечана 2014. године исписани су графити у знак подршке "Исламској држави" као и такозваној Ослободилачкој војсци Косова /ОВК/, док је 1999. године забиљежен покушај гранатирања манастира.

Вечерње новости наводе да прича о нападима нимало не чуди ако се зна да је Качаник означен као база за обуку припадника "Исламске државе", односно џихадистичка пријестоница Европе. Из кампова у брдима и шумама на ратишта широм свијета отишли су бројни Албанци.

Њујорк тајмс прогласио је Качаник пријестоницом вехабизма, а у извјештају Стејт дипартмента наведено је да је 400 Албанаца са Космета отишло да ратује на страни "Исламске државе" у Сирији док је, незванично, број много већи.

Високи Дечани налазе се на листи Унескових заштићених споменика свјетске баштине. Војници Кфора дежурају испред светиње и уписују имена свих који у њу долазе, док је прилаз манастиру опасан додатном гвозденом оградом.

Послије легитимисања посјетилаца врата отвара чувар из помоћне зграде.

Повезане вијести:

Косовска полиција негира тврдњу о терористичком нападу на Високе Дечане

Хапшење у Приштини: Планирао терористички напад на Високе Дечане