latinica  ћирилица
17/11/2019 |  17:55 ⇒ 19:56 | Аутор: РТРС

Вуковар: Одата почаст свим жртвама рата у овом граду (ФОТО)

Дан уочи државне манифестације, којом Хрватска обиљежава годишњицу пада Вуковара, представници Српског народног вијећа, Удружења породица "Против заборава" и жупанијских вијећа српске националне мањине, одали су почаст Србима и Хрватима, страдалим током рата у том граду. Милорад Пуповац, који је предводио делегацију, поручио је да жртве не смију бити мотив за обнављање безумне мржње.

Срби се данас у Вуковару присјећају страдалника овог града. Спуштањем вијенаца у Дунав, прво је одата почаст Србима страдалим и убијеним пред почетак ратног сукоба. Затим је положен вијенац за рањене, болесне и запослене у вуковарској болници који су заробљени, па убијени на локалитету Овчара. У цркви Св. Николаја свијеће су прислужене за све пострадале у Вуковару и његовој околини.

- Дошли смо да покажемо заједно с људима који су се овдје окупили оно што је најважније, а то је поштовање према жртвама безумља, мржње и да кажемо да те жртве не смију бити мотив за обнављање безумне мржње као што се неријетко догађа - рекао је предсједник СДСС-а и Савјета СНВ-а Милорад Пуповац.

Исту поруку из Вуковара је послао и предсједник Српског народног вијећа Борис Милошевић. Град Вуковар претрпио је каже тешка страдања и разарања.

Вуковар - полагање вијенаца (Фото:Бранимир Брадарић)

- Држава данас улаже велика материјална средства да се санира штета, што је у реду, али сматрам да се мало улаже у мирнодопску политику зацјељивања траума и у међуљудске и међунационалне односе - истакао је Милошевић.

Овогодишње обиљежавање пада Вуковара, у Хрватској се дочекује у свјетлу предизборне предсједничке кампање и изјава кандидата, које не доприносе бољим односима Хрвата и Срба у овој земљи. Пјевач и кандидат Мирослав Шкоро пред својим је присталицама послао скандалозну поруку да ће прекопати Јасеновац ако треба.

- Наравно да ћу отићи у Бјалбург. Отићи ћу и у Јасеновац. И знате шта ћу тражити, тражићу међнародну комисију. Ако треба, прекопаћемо све - нагласио је Шкоро.

- Не пада ми на памет да кажем више иједну ријеч о нечему што је нетко, тко очигледно нема исти осјећај пијетета, који очито не дијели исту одговорност пијетета, изговорио током ових дана - одговорио је Пуповац.

Шкорину поруку гласачима, оштро је осудио предсједник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта. Истиче да, тражећи да се прекопа највећа фабрика смрти на Балкану у Другом свјетском рату, најдубље вријеђа стотине хиљада жртава Јасеновца.