latinica  ћирилица
17/11/2019 |  17:45 ⇒ 17:46 | Аутор: Б92

Косовска полиција негира тврдњу о терористичком нападу на Високе Дечане

Тврдња о нападу на манастир Високи Дечани је нетачна, изјавио је за портал КоССев портпарол полиције тзв. Косова Даут Хоџа.
Манастир Високи Дечани (Фото: Flickr/Babak Fakhamzadeh) -
Манастир Високи Дечани (Фото: Flickr/Babak Fakhamzadeh)

Коссев подсјећа на вијест од синоћ коју су објавили поједини медији позивајући се на "хитан интерни извјештај Косовске полиције" да је један косовски Албанац јуче полицији пријавио да је једна особа њега и његовог сина опљачкала и принуђавала да "изврше терористички напад" на Манастир Високи Дечани.

У хитном извјештају Косовске полиције, такозваном "Флеш рипорту" (иницијални интерни извештај полиције прим.ред) у који је и Коссев имао увид, наводи се да су јуче поподне двојица Албанаца, отац и син, (Х.Х. и Ј.Х) пријавила случај пљачке и принуде.

Како су навели, осумњичени Албанац, А.Y. (1981), отео им је торбу и мобилни телефон и "принуђивао да изврше терористички напад на Манастир Високи Дечани".

Хоџа, портпарол полиције тзв. Косова, потврдио је дио тог извјештаја који се односи на покушај пљачке, док је рекао да је провјером накнадно утврђено да наводи о нападу на манастир нису тачни.

Осумњиченог је косовска полиција ухапсила и терети га за кривично дјело разбојништва и присиле, а "подаци о нападу на манастир су провјерени и испоставило се да су нетачни", рекао је Хоџа.

Објаснио је да је грађанин који је поднио пријаву полицији, "користио причу везану за прошлост осумњиченог да би заварао службе безбједности", али није објаснио зашто би тај грађанин то учинио.

Повезане вијести:

Хапшење у Приштини: Планирао терористички напад на Високе Дечане