latinica  ћирилица
17/11/2019 |  13:31 | Аутор: СРНА

Глобални дуг премашио 250 хиљада милијарди долара

Комбинована дуговања националних влада, предузећа и домаћинстава на глобалном нивоу порасла су за 7,5 хиљада милијарди долара током прве половине 2019. године, по први пут премашивши износ од 250 хиљада милијарди, саопштио је Међународни институт за финансије.
Долари (Фото: CC0) -
Долари (Фото: CC0)

На увећање глобалног дуга највише су утицали дужници у САД и Кини, чије власти, предузећа и појединци чине 60 одсто овогодишњег увећања, преноси америчка мрежа Си-Ен-Би-Си.

Међународни институт за финансије наводи да ће укупан дуг на свјетском нивоу до краја године достићи 255 хиљада милијарди долара.

Економије у развоју постигле су рекордну задуженост од 71,4 хиљада милијарди долара, односно 220 одсто бруто домаћег производа.

Раст задуживања првенствено је изазван ниским каматним стопама које прописују националне централне банке и све већег тржишта државних обвезница.

Међународни монетарни фонд упозорава да је 40 одсто кредита које су узеле корпорације у развијеним економијама потенцијално ненаплативо у случају да дође до рецесије на свјетском нивоу.