latinica  ћирилица
17/11/2019 |  12:42 ⇒ 12:45 | Аутор: СРНА

Италија: На снази посебне мјере након обилних киша

У неколико италијанских градова на снази су посебне мјере послије обилних киша, укључујући Венецију гдје се становници и туристи спремају за још један велики плимни талас.

Град, који је у уторак претрпио најгоре поплаве у посљедњих 50 година, суочиће се данас са плимним таласом од око 160 центиметара, саопштио је градски центар за предвиђање плиме.

Градоначелник Венеције Луиђи Бруњаро рекао је јуче да се град припрема за још један "тежак дан", али очекује да ће ситуација бити мање драматична од оне у уторак када је вода поплавила тргове, продавнице, куће и хотеле.

Бруњаро је рекао да је штета у Венецији процијењена на око једну милијарду евра. Плимни талас у Венецији 12. новембра достигао је 187 центиметра.

Власти у Фиренци и Пизи пажљиво прате ситуацију на ријеци Арно, чији се водостај, због обилне кише, значајно повећао током протекле ноћи.

По, најдужа ријека у Италији, која протиче сјеверним дијелом земље и пролази кроз Торино, и данас се прати након што је њен водостај повећан за један метар у посљедња 24 сата након обилних киша.