latinica  ћирилица
16/11/2019 |  19:48 ⇒ 17/11/2019 | 10:23 | Аутор: РТРС

Отворен Фестивал студентских позоришта "Кестенбург"

Концертом београдског а капела хора "Вива вокс" у Бањалуци је вечерас отворен трећи Фестивал студентских позоришта "Кестенбург".

Од укупно 87 представа из цијелог свијета које су се нашле у ширем избору овогодишњег "Кестенбурга" три представе са три континента Европе, Азије и Америке чине такмичарски дио овогодишњег фестивала.

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић рекла је да је овај фестивал јединствен по својој структури и организацији, али и циљној публици на коју жели да остави доминантан утисак, а то су млади.

- Студенти су увијек спремни да дају више и да изнад својих снага покушају да покажу свој таленат и оно што могу, а сам међународни карактер фестивала показује да је то интересовање велико - рекла је Тривићева новинарима.

Директор фестивала Александар Пејаковић рекао је да 3. "Кестенбург" није обиман као претходна два, али да ће се квалитетом издвајати.

Он је навео да је први пут предвиђен и пратећи садржај са познатим глумцима из Београда, гдје је остварена одлична сарадња са "Југоартом" и "Театром на брду".

Пејаковић каже да ће публика у Бањалуци поново имати прилику да види Војина Ћетковића у представи "Ноћ богова", али и први пут Светлану Цецу Бојковић у ремек дјелу Николе Пејаковића "Цело тело ту ме боли".

Најбољу представу фестивала изабраће жири којег чине Војин Ћетковић, предсједник, Неда Симић Жерајић и Никола Коља Пејаковић чланови, као и жири медија у саставу Владимир Кецмановић, Џевдет Тузлић и Татјана Марјановић, али и жири Гласа српске. Круна овогодишњег фестивала су награде златни, сребрни и бронзани кестен, чији је аутор бањалучки умјетник Зоран Бјелошевић.

Трећи по реду фестивал студентских позоришта Кестенбург отвориће представа "Загробни живот" позоришта младих из Сан Франциска, а истог дана публика ће имати прилику да погледа и позоришно остварење "Круг живота" у извођењу ансамбла из Бугарске.

Додјела награда овогодишњег Кестенбурга заказана је за 20. новембар.