latinica  ћирилица
16/11/2019 |  19:16 ⇒ 17/11/2019 | 10:23 | Аутор: РТРС

СНСД именовао чланове комисија; Шаровић очекује заказивање сједнице наредне седмице

Члан Колегијума Представничког дома БиХ и потпредсједник СНСД-а Небојша Радмановић позвао је СДС и ПДП, да одустану од измјене Пословника о раду овог дома Парламента БиХ, јер би то, како је рекао, био крајње штетан потез за Српску. Радмановић је ове странке упозорио да крше закључке Народне скупштине Републике Срспке, и поновио понуду о заједничком дјеловању у институцијама БиХ. Предсједници СДС-а и ПДП-а одговарају да неће одустати од измјене Пословника, јер у томе не виде ништа спорно.

Именовањем чланова парламентарних комисија СНСД, поштујући закључак Народне скупштине Републике Српске, спречава штетну измјену Пословника Парламента БиХ. Каже то потпредсједник СНСД-а и замјеник предсједавајућег Представничког дома Небојша Радмановић и пита зашто су СДС и ПДП кренули у измјене које подржавају сви посланици из Федерације БиХ.

Тврдње да је СНСД став о комисијама након годину промијенио само због фотеља пласирају, каже, странке које у Савјету министара већ пету годину учествују, супротно вољи гласача.

- Да су се људи који су сад власт у БиХ, мимо воље грађана Републике Српске, одлучили да противно интересима Републике Српске, измјене Пословник и оставе могућност неком другом да, мимо воље грађана Републике Српске, управља Парламентом Босне и Херцеговине - истиче Радмановић.

Да ће и даље инсистирати на измјенама Пословника, и да би то могло бити реализовано бећ сљедеће седмице, тврди предсједник СДС-а и његов посланик у Парламенту и министар у Савјету министара БиХ Мирко Шаровић.

- СНСД-ово попуњавање комисија је доказ да смо били у праву а достављање њихових имена неће утицати на наше одлуке. Измјене Пословника односе се, не само на овај случај, већ и на сваку будућу ситуацију и покушаје евентуалних опструкција, сличних овима које смо да сада имали - каже Шаровић.

Ни предсједник ПДП-а и посланик у Парламенту БиХ Бранислав Бореновић не види ништа спорно у тим измјенама. Пронашли су, каже, рјешење да посланицима који желе да раде, то буде и омогућено.

- Измјене су у правцу да они посланици из Републике Српске који хоће да раде ће бити у много више комисија него уобичајено док посланици осталих партија из Републике Српске не одлуче да уђу у комисије - истакао је Бореновић.

Спорно је и то што би ПДП и СДС Изетбеговићевој СДА омогућили да у име партија из Републике Српске добије недопустиво велик број од укупно 18 мјеста на које Српска има право. Тако одговара шеф Клуба посланика СНСД-а Сташа Кошарац.

- Ако би се имплементирала иницијатива СДС-а и ПДП-а СДА би шест пута била јача у представљању из квоте Републике Српске. За нас је то неприхватљиво - нагласио је Кошарац.

Кошарац позива да прва буде конституисана Комисија за припрему избора Савјета министара, чији су чланови именовани на конститутивној сједници овог дома још крајем прошле године. ПДП и СДС позива да престану игнорисати закључке Народне скупштине Републике Српске.