latinica  ћирилица
16/11/2019 |  16:43 ⇒ 20:22 | Аутор: РТРС

Бањалука: Одржан први симпозијум љекара посвећен дјечијем дијабетесу

У Бањалуци је одржан први симпозијум љекара и педијатара, посвећен дјеци обољелој од дијабетеса и најновијим сазнањима из области дјечије дијабетологије. На првом оваквом симпозијуму одржаном у Српској, учествују доктори из земаља региона. Покровитељ симпозијума је Народна скупштина Републике Српске.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић отворио је данас у Бањалуци Први симпозијум педијатара и ендокринолога посвећен дјечијем дијабетесу, на којем учествују стручњаци из Српске, БиХ и земаља региона.
Чубриловић је истакао да цијело друштво и заједница морају више да уложе како би љекари имали све услове да допринесу што бржем лијечењу дијабетеса.

- Знамо да се та болест лијечи у континуитету и да је то дуготрајан процес. Мислим да љекари који улажу оволике напоре треба да имају на услузи цијело друштво око овог посла - рекао је Чубриловић новинарима у Бањалуци.

Чубриловић је нагласио да су Народна скупштина Српске и он као предсједник са задовољством прихватили покровитељство овог догађаја.

- Ово је први симпозијум ендокринилога и педијатара у Српској и колико год пажње се посвећује овој болести, увијек се чини да није довољно, поготово када се односи на дјецу - истакао је Чубриловић.

Предсједник Удружења ендокринолога и дијабетолога Републике Српске Сњежана Поповић Пејичић рекла је да се у Српској велика пажња посвећује дјеци обољелој од дијабетеса путем едукација, организовања кампова и других видова подршке.

Она је рекла да су, захваљујући српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику, дјеца обољела од дијабетеса у Српској добила значајан број инсулинских пумпи.

Пејчићева је оцијенила веома значајним овај скуп јер је окупио педијатре и интернисте који су на истом задатку - лијечењу обољелих од дијабетеса типа један, који наступа код дјеце и адолесцената.

Педијатар ендокринолог на Клиници за дјечије болести Универзитетског клиничког центра Републике Српске у Бањалуци Гордана Букара Радујковић рекла је да у Српској има 450 дјеце обољеле од ове болести и да је дијабетес у значајном порасту код дјеце.

Према њеним ријечима, на скупу ће бити предочена најновија сазнања о дјечијем дијабетесу.

Она каже да је веома важна друштвена јавност да би нова знања о овој болести била подигнута на виши ниво, те је поручила да је неопходно враћање здравом начину живота.

Професор на медицинским факултетима у Сплиту и Мостару Веселин Шкрабић поздравио је одржавање симпозијума у Бањалуци и нагласио да је свака активност у вези са дијабетесом, не само оправдана, већ и веома пожељна.

Према подацима свјетске здравствене организације, број обољелих од дијабетеса, сваке године повећава се за три одсто, док чак 422 милиона људи годишње, оболи од дијабетеса типа 1. Свјетска здравствена организација упозорава да је дијабетес глобална епидемија.