latinica  ћирилица
16/11/2019 |  12:55 ⇒ 20:21 | Аутор: СРНА

Патријарх Иринеј освештао обновљени храм у Кућанцима (ФОТО)

Његова светост патријарх српски Иринеј освештао је данас обновљени Храм Светих апостола Петра и Павла у Кућанцима код Доњег Михољца, родном мјесту блаженопочившег патријарха Павла.

Патријарх Иринеј је у обраћању истакао да је ово велики дан за Славонију и све народе овог краја, те пожелио да објекти, попут ове Цркве, никада не буду рушени, као што се десило у посљедњем рату.

- Хвала Богу обновисмо храм и надамо се да ће се та обнова, уз благослов Божији, пренијети на све народе овог подручја. Жеља је да та зла времена заувијек остану иза нас и да се не понове нигдје никада, јер сваки човјек је икона Божија без обзира ком народу припадао и коју боју коже имао - рекао је Иринеј.

Кућанци код Доњег Михољца - Патријарх Иринеј (Фото: Срна)

Он је поручио се сви морају вратити Богу да се зла времена не понове, те нагласио да је блаженопочивши патријарх Павле био изузетан човјек кога би пожељели сваки народ и Црква.

- Красили су га смиреност, скромност и доброта коју су сви осјећали. Његова скромност је била примјер свима. О томе говори податак да ми је као свом ђаку једном приликом дао своју собу, а он преспавао у штали. Његове ријечи попут – будимо људи, постале су данас пословице. Он је свугдје сијао ријеч Божију. Он је за народ свети патријарх. Да је више таквих људи, другачије би било стање у свијету и код нас - оцијенио је патријарх.

Патријарх Иринеј је први пут, откако је освештан, у овој цркви служио Свету архијерејску литургију са више архијереја Српске православне цркве (СПЦ) и других помјесних цркава, а у оквиру обиљежавања 800 година аутокефалности СПЦ у Епархији пакрачко-славонској и 270 година храма Светих апостола Петра и Павла у Кућанцима.

У Кућанцима код Доњег Михољца у Славонији освештање обновљеног храма Светих апостола Петра и Павла (Фото: Срна)

Овом молитвеном чину присуствовали су бројни високи црквени великодостојници, међу којима су били Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије и Његово преосвештенство владика пакрачко-славонски Јован.

Свечаности су присуствовали амбасадор БиХ у Хрватској Александар Врањеш, министар иностраних послова у Савјету министара у техничком мандату Игор Црнадак, представници амбасаде Србије у Хрватској и српских организација из Хрватске.

Присутни су били и представници других цркава, предсједник Самосталне демократске српске странке Милорад Пуповац, директор Секретаријата за вјере Републике Српске Драган Давидовић, бројни православни вјерници из Славоније, гости из Српске и Србије, свештенство, добротовори и донатори обнове овог храма.

Сви они су, након што је освештана црква у Кућанцима, у којој је крштен патријарх Павле, посјетили имање на коме је рођен патријарх Павле.

Храм Светих апостола Петра и Павла подигнут је из темеља с обзиром да је миниран и потпуно уништен за вријеме протеклог рата. Обнова је трајала око десет година.

У Кућанцима се данас говорило о томе да на мјесту гдје је рођен патријарх Павле буде саграђена истовјетна кућа у каквој је живио, као и спомен-црква, музеј-задужбина и конак.

Кућанци су село које су 1680. године основали Срби из Подриња, бјежећи пред Турцима. У селу данас живи око 500 становника.

У Храму Светих апостола Петра и Павла јуче је служена Света архијерејска литургија у спомен на десет година од упокојења Његове светости патријарха српског Павла, а у Слатини је одржана свечана академија поводом обиљежавања 800 година аутокефалности СПЦ у Епархији пакрачко-славонској.

Његова светост патријарх српски Иринеј том приликом је истакао да је блаженопочивши патријарх Павле оставио дубок траг у српском народу и СПЦ.

Патријарх Павле рођен је у Кућанцима код Доњег Михољца у Славонији као Гојко Стојчевић. Студирао је у Београду и 1957. године постао је владика рашко-призренски, а 1990. је изабран за патријарха СПЦ, коју је водио 19 година.

Људи и вјерници су патријарха Павла цијенили због скромности и приступачности, као и због залагања и борбе за права Срба на Космету, БиХ и у Хрватској.

Био је 44. српски патријарх. Преминуо је 15. новембра 2009. године у 95. години.