latinica  ћирилица
15/11/2019 |  20:22 ⇒ 20:28 | Аутор: sputniknews.com

Језеро дубоко 15 метара освануло усред села код Никшића (ФОТО)

Село Броћанац, у близини Никшића, у жижи је црногорске јавности због поплава које су га задесиле. Обилне кише су у селу направиле дословно језеро, које је на појединим мјестима било дубоко и до 15 метара.
Језеро дубоко 15 метара освануло усред села код Никшића (фото:Sputnik/Небојша Поповић) -
Језеро дубоко 15 метара освануло усред села код Никшића (фото:Sputnik/Небојша Поповић)

Резултат је да су три куће фамилије Николић поплављене, док су њихови рођаци преко пута привремено били одсјечени од свијета.

Јака киша падала је у Црној Гори данима, што је изазвало пораст водостаја на свим ријекама, па је тако у Подгорици Морача у једном тренутку за само 12 часова порасла за три и по метра. Неуобичајено обилне падавине посебно озбиљне проблеме изазвале су на територији општина Никшић, Будва и Колашин.

Иако обилних падавина више нема, вода се ни недјељу дана није повукла, па се до поплављених кућа још не може стићи. Николића нема у селу, јер су били принуђени да напусте своје породичне куће и оду код рођака, а малобројни мјештани тврде да ништа слично нијесу видјели у свом вијеку.

Језеро дубоко 15 метара освануло усред села код Никшића (фото:Sputnik/Небојша Поповић)

Радован Гардашевић, чије се породично имање налази у близини кућа Николића, које су и даље под водом каже да је, с обзиром да је село Броћанац смјештено у малој удолини између брда, и раније бивало да се вода на кратко задржи у дну села.

Падало је, каже Радован, и већих киша, које су трајале и дуже вријеме, али никада се нека слична ситуација није десила.

- Мени је 81 година и ја ово не памтим. А и од старијих људи сам слушао да је бивало да доњи дио села плави, али да се вода увијек повлачила након 3-4 дана - искрено прича Радован.

Овај мјештанин Броћанца такође напомиње да су највише страдале три куће Николића: кућа Дарка Николића, његовог стрица Милорада и мајке, који се сада тешко мире да је вода прогутала оно што су деценијама стицали.

- Они чак нису могли копном доћи до остатка села, већ су их чамцима превозили. Надлежни су дошли на лице мјеста и обећали да ће преузети нешто, али је остало да се испита који је узрок који је довео до овога - каже Радован.

Истовремено, Дарко Николић, чији је доњи спрат куће и даље под водом, тренутно се налази у Никшићу, и он је након неколико дана био приморан да се обрати јавно за помоћ и да позове све који су у могућности да уплате нешто новца за обнову три куће Николића.

Језеро дубоко 15 метара освануло усред села код Никшића (фото:Sputnik/Небојша Поповић)

На питање постављено његовом комшији Радовану Гардашевићу - да ли мјештани Броћанца могу очекивати помоћ од солидарних грађана, није био превелики оптимиста:

- Људи самоиницијативно слабо помажу, а ко је имућнији гледа прво на себе и свој интерес.

Радованов рођак Бранко Гардашевић тврди да је поплава "грозно" утицала на све мјештане Броћанца.

И он је увјерен да никада у свом вијеку није видио ништа слично.

- Вода је и након седам дана толико велика, да се ни данас не може доћи до свих кућа у селу - тврди Бранко.

Обилне падавине и подизање нивоа ријеке Зете донијеле су бројне проблеме, не само Броћанцу, већ и другим насељима никшићке општине, али нигдје се вода тако тврдоглаво није задржала као у овом селу у непосредној близини Сланог језера.

За становнике Броћанца и даље остаје енигма - зашто се вода тако упорно не повлачи...