latinica  ћирилица
15/11/2019 |  16:33 ⇒ 20:16 | Аутор: СРНА

Ђаковић: Важно његовање културе сјећања

Веома је важно његовати културу сјећања на све важне догађаје који су обиљежили историју, како би новим нараштајима у насљедство био остављен осјећај слободе, правде и свих осталих цивилизацијских вриједности на којима почива човјечанство, поручила је у Санкт Петербургу помоћница министра за културу Републике Српске Тања Ђаковић.
Помоћник министра просвјете и културе Републике Српске Тања Ђаковић на панелу Форума словенских култура у Санкт Петербургу - Фото: СРНА
Помоћник министра просвјете и културе Републике Српске Тања Ђаковић на панелу Форума словенских култура у Санкт ПетербургуФото: СРНА

Ђаковићева је, говорећи на панелу Форума словенских култура, подсјетила да су 22. априла 1945. године ослобођени концентрациони логор Јасеновац и град Бањалука, те напоменула да ће сљедеће године бити организован пригодан програм у Меморијалном центру Доња Градина и у Бањалуци.

Она је навела да Архив Републике Српске планира изложбу "Бањалука и Крајина у ослободилачком рату", као и неколико публикација које се односе на документарно насљеђе рата 1941-1945. године.

- Архив ће крајем ове године објавити мемоаре из ратног времена, а у плану је и дигитализација читаве збирке мемоара од којих се већина односи на дјеловање покрета отпора у Другом свјетском рату - рекла је Ђаковићева.

Ђаковићева је потврдила да ће Меморијални центар Доња Градина, осим обиљежавања годишњице пробоја, припремити изложбу која ће бити представљена у Београду, док ће Кинотека у Источном Сарајеву приредити ревију документарних и других филмова под радним насловом "Вријеме искушења - вријеме побједе".

- Музеј Републике Српске остварио је сарадњу са московским Музејом побједе, који ће у јануару бити домаћин изложбе о концентрационом логору Јасеновац - рекла је Ђаковићева.

Она је истакла да ће се укључити и већина локалних библиотека и музеја који ће организовати разговоре о књигама, изложбе, пројекције филмова, предавања и обилазак меморијалних мјеста.

- Форум словенских култура је специјални програмски гост Осмог међународног културног форума у Санкт Петербургу, а ове године је окупио више од 30 учесника из словенских земаља који ће учествовати на догађајима у 15 тематски различитих секција - рекла је Ђаковићева.

Ђаковићева је говорила на панелу Форума словенских култура о теми "75. година од Велике побједе - књижевност, филм, позориште", који је одржан у оквиру Осмог међународног културног форума у Санкт Петербургу.

На Међународном културном форуму сваке године учествује више од 35.000 учесника из цијелог свијета, а централна тема ове године је "Културни кодекси у контексту глобализације", која има циљ да подстакне глобални дијалог култура и ојача односе међу земљама.