latinica  ћирилица
15/11/2019 |  13:33 ⇒ 17:53 | Аутор: РТРС

Додик: Попуном комисија биће осујећене намјере СДС и ПДП (ВИДЕО)

Предсједник СНСД-а Милорад Додик изјавио је данас у Мостару да је СНСД предложио своје чланове у парламентарне комисије Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ да би спријечио да изборна и политичка воља српског народа буде изигирана измјенама пословника које су предложили СДС и ПДП.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Додик је навео да је став СНСД-а да Представнички дом не треба да ради док не буде формиран Савјет министара и зато није предлагао чланове за састав комисија, очекујући да ће бити постигнут договор.

- Ако неко има право да блокира Савјет министара, онда и ми имамо право на своју политичку одлуку да ли да радимо - рекао је Додик, коментаришући иницијативу СДС-а и ПДП-а о измјенама пословника о раду Представничког дома коју су подржале бошњачке странке.

Према његовим ријечима, у међувремену се десило то да СДС и ПДП ради очувања својих људи у Савјету министра са СДА желе да промијене пословник којим би трајно урушили право на адекватну репрезентативност и представљање српског народа у складу с израженом политичком вољом.

- Уколико би дозволили измјену пословника како су предложиле те двије политичке партије, то би значило да мањински дио политичке воље заузме сва мјеста у парламентарним комсијама, што није адекватно представљање и сигурно би било на штету дугорочних односа у БиХ - наглашава Додик.

Он каже да попуњавање комисија није урађено са вољом, већ да би била обесмишљена иницијатива СДС-а и ПДП-а.

- То смо учинили из одговорности према Републици Српској и ономе што је закључак Народне скупштине Републике Српске - истиче Додик.

Он наглашава да већинска политичка воља мора бити заступљена.

- Они су показали свој капацитет издаје за Републику Српску и да та издаја иде дотле да не поштују ни вољу Народне скупштине - рекао је Додик.

Предсједник СНСД-а је рекао да ће до Нове године бити предложене измјене и допуне Кривичног закона Републике Српске којима ће као кривично дјело бити третирано непоштивање одлука Народне скупштине, Владе Републике Српске и предсједника Српске.