latinica  ћирилица
15/11/2019 |  12:03 ⇒ 12:03 | Аутор: СРНА

Михајловић: За четири године изграђено 320 километара ауто-путева

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Зорана Михајловић рекла је да Србија има више километара ауто-пута од већине сусједних земаља, а да ће ускоро стићи и Хрватску, као и да је захваљујући стабилном буџету спремна за нове инвестиције.
Зорана Михајловић - Фото: ТАНЈУГ
Зорана МихајловићФото: ТАНЈУГ

Михајловићева је рекла да је Србија, која је најкраћа рута између Истока и Запада, у протекле четири године изградила 320 километара ауто-путева по највишим свјетским стандардима.

Михајловићева је за ТВ "Хепи" истакла да Србија, у поређењу са регионом, има најстабилнији буџет и да је прва земља по приливу директних страних инвестиција.

- Ово је изузетно важно за наш даљи развој јер се инфраструктурни пројекти реализују на дужи рок, а захваљујући политичкој и финансијској стабилности, Влада Србије може да пружи гаранције за све нове инвестиције. Определили смо се за то, јер су нам бољи живот грађана и виши животни стандард водиље - рекла је она.

Она је додала да раније саобраћај ишао преко Коридора четири, односно Бугарске и Румуније, али да је Србија данас незаобилазна рута.

- Завршетком Коридора 10, историјског пројекта, на који се чекало 40 година, вратили смо саобраћај кроз нашу земљу. До краја године очекујемо да 60 милиона возила прође кроз Србију, што је велики напредак у односу на 2014. годину, када је 34 милиона возила било на нашим путевима - рекла је Михајловићева.

Михајловићева је истакла да није повећан дуг Србије због путева јер се држава рационално задужује.

- Када погледамо буџет, он је најстабилнији у региону. То није краткорочна стабилност, то је стабилност на дуги рок. Има простора за нове инвестиције, без којих нема развоја - рекла је она и додала да је Србија добром тренду, односно да се на њу другачије политички гледа.

Она је оцијенила да је одлично то што се покренуло питање "малог шенгена" између Србије, Албаније и Сјеверне Македоније, истичући да је потребно економско повезивање с циљем побољшања живота људи.