latinica  ћирилица
15/11/2019 |  11:31 ⇒ 11:33 | Аутор: СРНА

Тужилаштво БиХ и федерална Управа полиције прикупљају доказе против Мектића?

Тужилаштво БиХ и федерална Управа полиције прикупљају све више доказа за оптужницу против министра безбједности у Савјету министара у техничком мандату Драгана Мектића и његових сарадника, због чега је у Министарству безбједности завладало опсадно стање, а међу службеницима који се позивају као свједоци страх, пише Инфосрпска.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Суд и Тужилаштво БиХФото: РТРС

Позивајући се на поуздане изворе у Министарству безбједности, портал Инфосрпска у тексту наводи да су "протагонисти опсадног стања високи функционери Министарства, који на све начине покушавају да утичу на службенике - свједоке у истражним радњама које се против министра Мектића проводе због основа сумње да је злоупотријебио службени положај и починио незаконите радње у трошењу средстава из пројекта Европске уније".

Овај портал раније је објавио да се "Мектић и његови најближи сарадници сумњиче да су починили незаконите радње, склапајући анекс уговора и трошећи средства у износу од 200.000 евра без расписивања тендера и провођења законом предвиђених процедура".

- За ово кривично дјело, уколико би кривица у судском процесу била доказана, одговорним пријети вишегодишња затворска казна - додаје се у тексту.

Према тврдњама извора овог портала, сазнања о овом случају током ове седмице у просторијама федералне Управе полиције изнијеле су три службенице Министарства безбједности.

- По наредби Тужилаштва БиХ испитиване су шеф Одјељења финансија у Министарству безбједности Лејла Хоџић, као и службенице Лејла Фетаховић и Зорана Ивановић. Након вишечасовног испитивања оне су се вратиле на своја радна мјеста видно узнемирене и уплашене, поготово Хоџићева, која је по други пут позвана на саслушање у федералну Управу полиције - истиче се у тексту.

На садржај свједочења поменуте три службенице, наглашава се у тексту, "свакако је покушао да утиче шеф кабинета министра безбједности Игор Голијанин, који их је прошле седмице, након што је добио информацију о томе ко ће бити саслушан, позивао у кабинет".

Извори Инфосрпске наглашавају да је "Голијанин службеницама 'сугерисао' да на саслушању што мање говоре и да, што је могуће чешће, одговарају да се не сјећају детаља у вези са питањима полицијских инспектора".

- Мектићев шеф кабинета могао је да ради на овај начин и да покуша да утиче на свједоке зато што су Фетаховићева и Ивановићева запослене у току мандата министра Мектића. Отуда и велика забринутост и страх ове двије службенице по повратку са испитивања, током којег су се суочиле са тешким питањима - рекао је извор овог портала.

Исти извор наводи да "притисак на потенцијалне свједоке подстиче и чињеница да је са свих важнијих послова склоњен помоћник министра безбједности за питања цивилне заштите Самир Агић, који је, својевремено, изразио противљење начину провођења набавке која је сада предмет истраге".

- Агић је са важнијих послова склоњен и стављен на 'црну листу' службеника јер је директно упозоравао Мектића да чини кривично дјело и да ће за то морати да одговара! Умјесто Агића, Мектић и Голијанин, прескачући хијерархију, постављају 'послушнијег' Идриза Брковића, који је сада у озбиљном проблему због набавке која је предмет истраге федералне Управе полиције и Тужилаштва БиХ - навео је извор портала.

Упркос притисцима и пријетњама према свим позиваним и потенцијалним свједоцима - службеницима у Министарству, те других тешких околности под којима се прикупљају докази у овој истрази, наглашава се у тексту, "Тужилаштво БиХ стеже обруч око министра Мектића и организоване групе корумпираних Функционера у Министарству којим Мектић руководи".

Према истом извору, "Мектић, који није предмет само ове већ и четири друге истраге Тужилаштва БиХ, не може да сакрије панични страх од могућег хапшења, што је видљиво и у његовим посљедњим медијским иступима".

- Упућени у дешавања у Министарству безбједности кажу да је министар Мектић, с циљем да се растерети и опусти пред тешке дане који долазе, отпутовао на неколико дана у Катар, гдје је повео и свог пријатеља и блиског сарадника Османа Мехмедагића Осмицу, директора Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ, који је од 'академског грађанина' након поништења дипломе постао средњошколац - закључује се у тексту.