latinica  ћирилица
15/11/2019 |  09:01 | Аутор: sputniknews.com

Литванија помиловала двојицу Руса оптужених за шпијунажу

Предсједник Литваније Гитанис Науседа помиловао је двојицу руских држављанина Николаја Филипченка и Сергеја Моисејенка који су у тој земљи оптужени за шпијунажу, саопштено је из администрације литванског лидера.
Литванија - застава - Фото: илустрација
Литванија - заставаФото: илустрација

Како се прецизира, предсједник Литваније помиловао је двојицу Руса у складу са препорукама Комисије која је задужена за помиловања у тој земљи.

Медији подсјећају да је Филипченко у Литванији ухапшен током транзита, када је покушавао да из Калињинграда пређе у Белорусију, а према наводима из оптужнице, он је био припадник организоване групе која је покушавала да утиче на литванске држављане да шпијунирају за њих.

Он је у августу 2017. године осуђен на 10 година затвора.

Са друге стране, Моисејенко је ухапшен још 2014. године јер је, како тврде литванске власти, уз помоћ једног држављанина те земље прикупљао тајну информацију о ситуацији унутар редова литванске војске за потребе руске обавештајне службе.

Поред тога, Моисејенко је уз помоћ тог литванског држављанина пратио и кретања НАТО авијације, као и организацију воних вежби унутар Алијансе.

Моисејенко је након хапшења осуђен на 10 ипо година затвора, док је литвански држављанин осуђен на пет.