latinica  ћирилица
14/11/2019 |  21:48 | Аутор: СРНА

Свједочење о извору коме је Херенда рекао да је побио све војнике

На суђењу за убиство заробљених припадника ЈНА 1992. године у Сарајеву, свједок Тужилаштва испричао је данас да је радио у Федералној обавјештајно-сигурносној служби /ФОСС/ када му је 2004. године дошао извор и изнио сазнања о убиству у "Великом парку", о чему је он направио службену забиљешку.
Неџад Херенда - Фото: РТРС
Неџад ХерендаФото: РТРС

- Заштићени свједок "К" рекао је пред Судом БиХ да му је извор испричао да је /Неџад/ Херенда носио "хеклер" и рекао: Ја сам их све побио.

Заштићени свједок "К" навео је да му је извор рекао и да је у близини био и Амир Међић, којег је свједок виђао у Државној безбједности.

Како преноси Бирн, свједок "К" је навео да је од тог извора добио информацију да је ликвидирано 11 људи. О тим сазнањима је направио службену забиљешку, али не зна да ли су информације даље провјераване и да ли је неко разговарао са Херендом и Међићем.

Он је додао да је убрзо након тога отишао на ново радно мјесто у Бањалуку, јер је било у току формирање обавјештајне агенције на нивоу БиХ.

Како је објаснио, службене забиљешке су иначе просљеђиване аналитичком одјељењу у служби, а даље полицији и тужилаштву.

Свједок "К" изјавио је да му је тај извор рекао и да је заробљене војнике довео Давор Матић, мада се, како је навео, о томе причало и недуго након убистава 1992. године.

Према свједоку, у служби су изворе означавали као поуздане, непоуздане или оне који су у фази провјере. Особу која му је рекла информације о злочину у "Великом парку", како је навео, означио је као извор у фази провјере.

Свједок "К", који је за вријеме рата радио у Државној безбједности, рекао је да је у Дому полиције био једном, када је њега и колегу начелник Центра служби безбједности /ЦСБ/ Бакир Алиспахић послао да узму изјаве од снајпериста који су дјеловали на Алипашином Пољу.

Он је рекао да је у Дому полиције, осим групе специјалаца, затекао Асима Даутбашића, такође из Државне безбједности, који је био "алфа и омега" и који се за све питао. Свједок је чуо да је снајперисте привео Нусрет Шишић Дедо, који је био у јединици Јуке Празине.

На питање Викићеве одбране, он је рекао да Шишић и Матић нису били под надлежношћу Викића.

- Није Викић дозвољавао да такви долазе - рекао је свједок.

Он је навео да је био изненађен када је сазнао да се води истрага против Викића и Пушине, јер о њима ништа лоше није чуо. Викића је окарактерисао као хероја.

За убиство заробљених припадника ЈНА 1992. године у Сарајеву оптужени су командант Специјалне јединице МУП-а такозване РБиХ Драган Викић, бивши помоћник министра унутрашњих послова тадашње БиХ Јусуф Пушина, те Нермин Узуновић и Младен Човчић, који се прије промјене имена звао Сенаид Чавчић.

Оптуженима је стављено на терет да су били информисани о заробљавању осам припадника ЈНА српске националности из транспортера у квару на подручју сарајевског насеља Добриња.

Према оптужници, они су били информисани о стављању заробљених војника ЈНА под контролу и надзор полицијских и безбједносних структура, који су потом изведени у Велики парк близу Дома полиције у центру Сарајева, гдје су убијени.

Тијела припадника ЈНА склоњена су и одвезена с циљем уклањања и прикривања доказа, али су пронађени дјелимични посмртни остаци двојице убијених, док се за осталим посмртним остацима још трага.

Суђење ће бити настављено 21. новембра.