latinica  ћирилица
14/11/2019 |  21:13 ⇒ 15/11/2019 | 09:16 | Аутор: СРНА

Народна скупштина одлучна да врати отете надлежности

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас да је Народна скупштина Републике Српске одлучна да у склопу својих овлаштења врати отете надлежности од војске до индиректних пореза.

Додик је истакао да бошњачка политичка елита не жели да прихвати постојање Републике Српске, већ га опструише, у чему има значајну помоћ међународних представника, који су чинили све да развласте Републику Српску и ојачају ниво БиХ.

- Зато је Народна скупштина Републике Српске одлучна да у склопу својих овлаштења врати отете надлежности од војске до индиректних пореза - рекао је Додик и навео примјер да се из индиректних пореза исплаћују плате за запослене у заједничким институцијама БиХ којих је 2000. године било три хиљаде, а данас 25.000.

Према Додиковим ријечима, Бошњаци се понашају у смислу да о ономе што су приграбили и што им је дао високи представник више нема дискусије, што је став и лидера СДА Бакира Изетбеговића.

- Не можемо оставити стање какво је - поручио је Додик, констатујући да све надлежости које су пренесене на ниво БиХ представљају огроман губитак за Српску.

Он је подсјетио да је Република Српска једини ниво власти у БиХ са формираним органима након прошлогодишњих избора.

- Имамо стабилну политичку и институционалну ситуацију - рекао је Додик у Источном Сарајеву на скупу који је окупио представнике друштвеног, пословног и политичког живота тог града.

Напомињући да је на нивоу БиХ политичка ситуација оптерећена бројним проблемима, Додик је констатовао да живот у Српској није стао због тога.

Поводом јучерашњег саопштења Савјета за имплементацију мира БиХ да је БиХ призната 1992. године, Додик је рекао да би најбоље било да је Република Српска самостална.

- Нисмо је /БиХ/ ми признали него они, а они су схватили да су погријешили и зато је дошло до Дејтонског споразума. Дејтонски споразум је очување њиховог образа јер су преурањено признали БиХ и нису знали да се извуку, зато је БиХ остала јединствена, било би најбоље да је Република Српска самостална - додао је Додик.

Он је истакао да Република Српска данас има своју територију, становништво, институције и власт, што су кључни елементе државе.

- Вјерујем да ће бити више простора за наше дјеловање него што је било раније - навео је Додик.

Говорећи о позицији Републике Српске на регионалном плану, Додик је истакао да се Српска потпуно усмјерила ка Србији, са којом координира и однос према НАТО.

- Ми не можемо да прихватимо чланство у НАТО јер су они бацали бомбе овдје. Ако их прихватимо, ми смо опрали њихову одговорност за то - истакао је Додик и додао да Република Српска, када је ријеч о НАТО-у, не жели границу на Дрини.

Он је поручио да Српској не одговара да буде сврстана и да жели да избјегне то, јер би интеграција у НАТО значила губитак политичке аутономије.

- Не желимо ни да изгубимо Русију као партнера - рекао је Додик и подсјетио да је Русија прије пет година у Савјету безбједности УН ставила вето на приједлог да се прогласи да су Срби починили геноцид.

Повезане вијести:

Српска много мање задужена него раније

У Источном Сарајеву ломе се судбина и трајност Српске

Нема подјеле Српске, равномјеран приступ свим њеним дијеловима

Ћосић - Бјелица: Институције Српске наставиће подршку развоју града