latinica  ћирилица
14/11/2019 |  15:45 | Аутор: СРНА

Утврђен нацрт закона о заштити права на суђење у разумном року

Влада Републике Српске утврдила је данас Нацрт закона о заштити права на суђење у разумном року којим се уређује право на суђење у разумном року и његова заштита, те право на правично задовољење због повреде овог права које се остварује у судском поступку.
Сједница Владе - Фото: РТРС
Сједница ВладеФото: РТРС

Прописује се и право странке на новчано обештећење и надокнаду имовинске штете због повреде права на суђење у разумном року, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

Право на заштиту права на суђење у разумном року има свака странка у судском поступку која сматра да суд није у разумном року одлучио о њеном праву или обавези, сумњи или оптужби за кривично дјело, а право и дужина трајања разумног рока утврђују се у складу са праксом Европског суда за људска права у Стразбуру.

"Кроз обезбјеђење заштите права на суђење у разумном року убрзаће се судски поступци, а то ће свим категоријама становништва омогућити брже и ефикасније провођење судских поступака и рјешавање спорних питања око којих грађани воде судски спор", наводи се у саопштењу.

Нацртом је прописана могућности објављивања пресуде којом је утврђено да је неоправдано одуговлачен поступак и одлучивање на интернет страници суда, што чини ове поступке транспарентнијим, омогућава правично задовољење странке, те повећава повјерење грађана у правичну судску заштиту.

ЗА МИНИСТАРСТВО ПОРОДИЦЕ, ОМЛАДИНЕ И СПОРТА 303.085 КМ

Влада Републике Српске дала је данас сагласност Министарству породице, омладине и спорта на План утрошка средстава, за период 1. јануар - 30. новембар ове године у износу од 303.085 КМ.

Средства из ове одлуке распоређена су за субвенције каматне стопе за стамбено кредитирање младих и младих брачних парова 138.879 КМ, затим за текуће грантове непрофитним удружењима организацијама за афирмацију породице 6.535 КМ, за текуће грантове за реализацију програма дефинисаних Омладинском политиком Републике Српске и пројеката за унапређење и развој омладинског организовања 24.753 КМ, саопштено је из Бироа Владе за односе са јавношћу.

За текуће грантове за подршку активностима и пројектима за унапређење и развој волонтирања распоређено је 4.084 КМ, за текуће грантове спортским организацијама 89.863 КМ, затим за текуће грантове спортским организацијама лица са инвалидитетом у Републици Српској 6.943 КМ, као и за текуће грантове за финансирање спортских клубова и спортских манифестација у Брчко Дистрикту БиХ 10.211 КМ.

Средства су распоређена и за текуће грантове за национална спортска признања Републике Српске 19.606 КМ, текуће грантове врхунским и перспективним спортистима у Републици Српској 123 КМ и текуће грантове удружењима од јавног интереса 2.083 КМ.

Министри су на сједници Владе дали сагласност Министарству просвјете и културе на План утрошка средстава, за период 1. јануар - 30. новембар ове године, у укупном износу од 56.100 КМ.

Средства се распоређују за текуће грантове културе у износу 53.300 КМ и текуће грантове за националне мањине 2.800 КМ.

Влада Републике Српске дала је сагласност Републичком секретаријату за расељена лица и миграције за утрошак 182.000 КМ.

Средства се додјељују за рјешавање проблема интерно расељених лица у износу 63.000 КМ, за финансирање повратка у Републику Српску 60.000 КМ и за финансирање повратка у Федерацију БиХ 59.000 КМ.

Влада Републике Српске дала је сагласност Министарству управе и локалне самоуправе на План утрошка средстава - Текући грантови фондацијама и удружењима грађана, за период 1. јануар - 30. новембар ове године у износу од 91.106 КМ.