latinica  ћирилица
14/11/2019 |  15:27 | Аутор: ТАНЈУГ

Њемачка "за длаку" избјегла рецесију у трећем кварталу

Њемачка економија је у трећем кварталу "за длаку" избјегла очекивану рецесију, јер су приватна и државна потрошња и грађевинарство допринијели расту највеће европске привреде од 0,1 одсто у односу на претходно тромјесечје.
БДП (илустрација) - Фото: РТРС
БДП (илустрација)Фото: РТРС

На годишњем нивоу, БДП Њемачке је у периоду јул-септембар, према десезонираним подацима, порастао за 0,5 одсто, након раста од 0,3 одсто у претходна три мјесеца, показали су данас објављени подаци њемачког Федералног завода за статистику, а преноси агенција Ројтерс.

- Немамо техничку рецесију, али су подаци о расту и даље сувише ниски - изјавио је њемачки министар економије Петер Алтмајер за њемачку телевизију АРД.

Домаћинства су, према најновијим подацима, повећала потрошњу у периоду јул-септембар, док су владина потрошња и сектор грађевинарства такође пружили подршку укупном расту.

Извоз је у том кварталу порастао, док увоз и даље стагнира, поручују из статистичког завода.

Податак о кварталној стопи раста БДП-а за друго тромесечје ревидиран је наниже на минус 0,2 одсто умјесто раније саопштеног пада од 0,1 одсто, док је за прво тромјесечје ревидиран навише на раст од 0,5 одсто са претходно објављеног нивоа од 0,4 одсто.

Произвођачки сектор, чији је извоз деценијама “кичма“ економске снаге њемачке, суочен је са слабијом иностраном тражњом, тарифним споровима које је “запалила“ трговинска политика америчког предсједника Доналда Трампа и са пословном неизвесношћу повезаном са одлуком Британије да изађе из Европске уније.

Њемачки аутомобилски сектор, кључни покретач укупног раста, такође има проблема са прилагођавањем на строже прописе након скандала са манипулацијама емисијама штетних гасова и са преласком са мотора са унутрашњим сагоријевањем на електричне аутомобиле.