latinica  ћирилица
14/11/2019 |  13:27 ⇒ 17:56 | Аутор: СРНА

Додик: Закључци Народне скупштине биће спровођени

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас да се ради на операционализацији закључака са недавне посебне сједнице Народне скупштине Српске о Информацији о неуставној трансформацији дејтонске структуре БиХ и утицају на положај Републике, те да ће за спровођење сваког бити формиран тим људи и акциони план.

- Закључци су такви какви јесу, неће се мијењати и биће спровођени - рекао је Додик новинарима у Бањалуци, поводом оцјене ОЕБС-а да су закључци забрињавајући.

Он је нагласио да је на посебној сједници парламента Српске постигнуто јединство доминантне скупштинске већине, те да је разумљиво зашто су странци "скочили на ову причу" и поручио је Срби у БиХ неће одустати од Српске.

- Они су деградирали вриједности Дејтонског мировног споразума и његовим погрешним тумачењем многе довели у заблуду. Нисмо ми 1992. признали БиХ, већ они. А да БиХ није одржива показало је вријеме послије тога, па су кориговали ставове у смислу да морају да прихвате реалну БиХ са Српском и која је организована у складу са Дејтоном. Намјера је да деградирају Српску и њене институционалне могућности, да нас доведу у позицију да одустанемо од идеје Српске. Нећемо одустати! - поручује Додик.

Он је истакао да су закључци Народне скупштине Републике Српске порука генерацијама које долазе, те навео да Савјет за спровођење мира у БиХ /ПИК/, који је, такође, негативно оцијенио ове закључке, представља "нешто склепано и подвалу Српској".

- Нити читам њихове коминикее, нити ме занимају њихови ставови. Ако имају шта рећи Српској, нека дођу овдје и кажу. Ако то хоће и ми хоћемо да причамо. Ми знамо да читамо Дејтонски мировни споразум и Устав. Закључцима смо се савршено добро кретали кроз Устав и Дејтонски споразум и зашто било ко, па и ОЕБС сада брани криминалну заоставштину високих представника? - пита Додик.

Он је рекао да су закључци право Српске, те да су оцјене и ставови ПИК-а и ОЕБС-а њихова ствар.

- Наставићемо да радимо оно што је у интересу овог народа - поручио је Додик.