latinica  ћирилица
12/11/2019 |  19:18 ⇒ 13/11/2019 | 08:02 | Аутор: РТРС

Положај Српске знатно снажнији; Закључци НСРС од изузетног значаја

Након што је на Народна скупштина, усвојила Информацију о неуставној трансформацији дејтонске структуре БиХ и још 19 закључака, положај Републике Српске је знатно снажнији, оцијенили су предсједник НСРС Недељко Чубриловић и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Закључцима, међу којима су одбацивање бонских овлашћења високог представника, преиспитивање састава и начина рада Уставног суда БиХ, обавеза дјеловања у складу са Резолуцијом о војној неутралности, анализа ефеката неуставних преноса надлежности са ентитета на ниво БиХ, ојачана је позиција Републике Српске. При томе, остављена је могућност за компромис. Tврди то предсједник парламента Недељко Чубриловић.

- Мислим да се овим начином ојачава позиција Републике Српске. У једном дијелу је и дефинисан начин како преиспитати пренос неких надлежности на неке друге нивое гдје је речено да треба вдијети каква је то до сада била ефикасност функционисања на тај начин, и да ли би било ефикасније, на нивоу ентита да се раде. Ту је ријеч о неким агенцијама и неким одлукама које су важне за суверенитет Републике Српске - рекао је Чубриловић.

Српски члан Предсједништва БиХ и лидер СНСД-а Милорад Додик каже да још није касно да опозиционе странке које су били уздржане у Скупштини постану дио процеса којим се, како каже враћају достојанство и снага Републици Српској.

- Ми тражимо да разговарамо са другом страном тј. ФБиХ и друга два конститутивна народа Бошњацима и Хрватима о томе како реаговати на кршење устава Дејтонског мировног споразума - рекао је Додик.

Додик најављује оснивање фонда за финансирање тужби против високих представника који су се огријешили о право и наштетили Српској.

Признаје да је зачуђен што СДС није подржала ни закључак о рехабилитацији политичара којима су високи представници нанијели штету.

- Запрепашћује да СДС није подржао одлуку у којој се наводи да Народна скупштина задужује Владу да ускоро донесе закон и рехабилитује све жртве неуставног понашања високих представника у БиХ. То говорим имајући у виду да је највише таквих жртава, који су неосновано кажњавани и који су остајали и без посла, било из те партије - навео је Додик.

Он је нагласио да је скупштински закључак о одбацивању одлука ОХР-а донесених на основу бонских овлашћења, дјелимично формулисан и на основу мишљења Венецијанске комисије , која је утврдила да је ОХР тиме кршио норме позитивног права.

Посланици који су гласали за закључке Народне скупштине, сматрају да су од изузетног значаја, јер су одбачена наметнута рјешења високог представника, због којих је Српска остала без бројних надлежности. Тако не мисле они који нису подржали закључке.

У 20 закључака обухваћен је став Републике Српске, каже посланик СНСД-а Душица Шолаја. Деценијама је, подсјећа, урушаван изворни Дејтонски споразум, доношени неуставни закони и формиране институције које немају упориште у законима. Најважније је, каже, да су усвојени закључци и проводиви.

- Ово су ставови највишег законодавног органа у Републици Српској који је, измађу осталог, задужио Владу Српске да анализира који су то све закони наметнути, који су пренесени у смислу надлежнсти, уз сагласност Републике Српске, какви су ефекти тих закона и на који начин можемо дјеловати у будућности - истакла је Шолаја.

За предсједника СДС-а Мирко Шаровић, скупштински закључци нису одговорили сврси и нису плод заједничког дјеловања. Истовремено, Јелена Тривић из ПДП-а Информацију са посебне сједнице сматра срамном, а понуду за усаглашавање ставова у паузи сједнице – неозбиљном.

- Они су недјељама писали ту информацију у којој се на 20 страница вријеђају опозициони политичари и о њима износе неистине без доказа, да би нам у скупштинској паузи понудили да усагласимо материјале за два часа по скупштинским ходницима, што је технички и оперативно немогуће - сматра Тривићева.

Аналитичар Драгомир Анђелковић оцјењује да је Народна скупштина поступила правилно, јер нешто што је резултат насиља не смије добити легитимитет.

- Битно је да Република Српска инсистира на изворном Дејтонском мировном споразуму и да не чини ништа што га угрожава. Али, ако се наставе притисци на Српску, мора да буде спремна да се доследно бори за право српског народа, да његови интереси буду заштићени - навео је Анђелковић.

Он је истакао да је институција високог представника, политиком централизације, реализовала ратне циљеве Сарајева и да је тај процес озбиљно оштетио Републику Српску. Зато је, каже, важно, то што је Српска кренула у противофанзиву.