latinica  ћирилица
12/11/2019 |  14:49 | Аутор: РТРС

Чубриловић: Потврђен суверенитет Републике Српске

Јуче је био важан дан на којем је одржана посебна сједница и донесен је један политички акт којим је Република Српска показала да жели да активно учествује у свом процесу и одржавања и стварања, рекао је предсједник НСРС Недељко Чубриловић.
Недељко Чубриловић - Фото: СРНА
Недељко ЧубриловићФото: СРНА

- Потврђен је суверенитет Републике Српске у оквирима Дејтонског мировног споразума. Овим закључком нису угрожена ничија права. Ни другог ентитета, ни других народа у БиХ - истакао је Чубриловић.

Он је рекао да је овим закључком потврђена досљедна политика владајућих странака у Републици Српској која се огледа у опредјељењу очувања институција и надлежности Републике Српске у оквиру дејотонске БиХ.

- Мислим да се овим начином ојачава позиција Републике Српске. У једном дијелу је и дефинисан начин како преиспитати пренос неких надлежности на неке друге нивое гдје је речено да треба вдијети каква је то до сада била ефикасност функционисања на тај начин, и да ли би било ефикасније, на нивоу ентита да се раде. Ту је ријеч о неким агенцијама и неким одлукама које су важне за суверенитет Републике Српске." додао је он.

Истакао је да у закључчку нису дефинисани рокови,

- То је отворен процес у којем нам је потребан партнер којег видимо у другом дијелу БиХ, у Федерацији БиХ - нагласио је Чубриловић.

Додао је да је овај закључак отворен за компромис и требао би помоћи да се нађу боља рјешења за све унутар БиХ.