latinica  ћирилица
11/11/2019 |  21:30 ⇒ 21:30 | Аутор: Независне

У Добоју се оснива ПДП 1999, пуца ли постојећа странка?

Двије деценије након што је учествовао у оснивању ПДП-а, Синиша Ђорђевић, некада десна рука почасном предсједнику те странке Младену Иванићу, у Добоју оснива нову партију - ПДП 1999, јер је странка коју сада води Бранислав Бореновић, сматра, одступила од својих изворних принципа.
ПДП -
ПДП

- ПДП је као свој изворни принцип имао задатак да помири двије непомирљиве струје, у то доба су то биле СНСД и СДС, јер је њихов међусобни сукоб пријетио да дође до распада Републике Српске. И ми данас, након 20 година од оснивања, имамо исту ту ситуацију, можда чак и гору. Значи, сада се ПДП прилијепио уз СДС иако је могао да преузме штафету и да буде главна опозициона странка у Републици Српској, али да буде конструктивна опозиција, јер је то основни принцип и постулат нашег постојања. Значи, ми смо за то да будемо и даље опозиција, ми не мислимо бити власт, али морамо бити конструктивна опозиција, без тога нема Републике Српске - изјавио је Ђорђевић за Независне.

Ђорђевићеве тврдње Бранислав Бореновић, лидер ПДП-а, није желио коментарисати, као ни најаву да се оснива још један ПДП.

- Немам коментар, срећно свакоме ко прави странку - поручио је Бореновић, рекавши да се ова странка неће цијепати и да је сувише велика да би зависила од два човјека.

До цијепања је ипак дошло још прије шест мјесеци, наводи Ђорђевић, и то у добојском одбору странке.

- Полако то тиња. Постоји много незадовољних чланова, који сматрају да руководство партије са Бореновићем на челу не води странку на прави начин, на том путу сам и ја - рекао је Ђорђевић.

На питање хоће ли на оснивачкој сједници скупштине нове странке бити звучних ПДП-ових имена, одговорио је:

- Хоће, биће, само вам то могу рећи. Амбиције су велике, ја сам вам рекао да постоји много незадовољних, али не бих сада да лицитирам, било би преурањено, али вјерујте ми да ћемо ми бити изненађење.

У Иницијативном одбору нове странке налази се и Тихомир Глигорић.

У изненађења не вјерују у овдашњем ПДП-у, чији повјереник је Слободан Васиљевић, одборник те странке у Скупштини града Добој, који сматра да су оснивањем ПДП 1999 пале све маске.

- Сада се види ко заиста опозиционо дјелује у локалној заједници и ко се не слаже са стањем у Добоју, а ко је онај који се одлучио да иде на другу страну, тј. да зарад неких интереса креће у оснивање политичког субјекта за који претпостављам да ће бити дио власти у Добоју - рекао је Васиљевић.

Доскорашњим партијским колегама у Добоју Ђорђевић није остао дужан.

- То су људи који су дошли у ПДП прије годину дана и они су дошли у тај ПДП да би остварили неке своје циљеве, а то су такве ствари које су на нивоу оних локалних политичара, који немају апсолутно никакву могућност ни снагу да се евентуално на неки начин профилишу као неки капацитетни политичари. Управо ти људи који су дошли у партију, они су и направили сав тај куршлус. Показаће се врло брзо који је снажнији ПДП, овај, назовимо га, нови или изворни, или онај стари - рекао је Ђорђевић.