latinica  ћирилица
11/11/2019 |  20:51 ⇒ 12/11/2019 | 07:40 | Аутор: СРНА

Вишковић: У БиХ све рађено на штету Српске

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је у Народној скупштини да је све што је у протеклих 25 година урађено у БиХ учињено на штету Републике Српске.
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

Током скупштинске расправе о Информацији о неуставној трансформацији дејтонске БиХ и утицају на положај и права Републике Српске, Вишковић је рекао да је друга страна у БиХ научена да је компромис само ако се Република Српска одрекне нечега.

Према његовим ријечима, компромис у БиХ је ако се нечега одрекну и ФБиХ и Република Српска.

Он је позвао посланика ПДП-а Игора Црнатка да објасни на који ће се начин мијењати пословник о раду Парламентарне скупштине БиХ, а да то не буде на штету Републике Српске.

- Ако имате утицаја немојте то радити, а владајте наредне четири године у Савјету министара имаћете нашу подршку. Немојте дерогирати Републику Српску због неких тренутних позиција јер ће се то обити о главу Српској кад-тад - поручио је Вишковић.

Вишковић је изнио податак да је у институцијама БиХ 2003. године било запослено 3.000 људи, док данас тај број износи 25.000, те упитао ко ће и из којих средстава да плати те људе.

Он је рекао да опозиција истовремено критикује власти Републике Српске због запошљавања у јавном сектору, тражећи мораторијум на запошљавање.

Вишковић сматра да је неприхватљиво да Савјет министара подржи извјештај Агенције за акредитацију високог образовања који је нелегалан, неуставан и незаконит.

Он је рекао да ФБиХ двије године опструише исплату средстава Републици Српској од расподијеле средстава прикупљених од ПДВ-а путем Управе за индиректно опорезивање БиХ.

Вишковић је изразио очекивање да ће министри из Републике Српске нешто предузети по том питању у Савјету министара и да кажу другој страни "не можете више пљачкати Републику Српску".

Он је навео да је предузеће Електропренос БиХ двије године у блокади, напомињињући да није у питању само 200 милиона КМ који треба да иду у инвестиције, већ да је и свим члановима Управног одбора истекао мандат прије двије и више година.

- Ово треба рјешавати, јер је то интерес Републике Српске - и власти и опозиције - закључио је Вишковић.