latinica  ћирилица
07/11/2019 |  16:24 ⇒ 16:43 | Аутор: СРНА

Утврђени приједлози измјена више закона с циљем повећања плата

Влада Републике Српске утврдила је данас по хитном поступку приједлоге измјена и допуна више закона с циљем повећања плата за запослене који плате примају из буџета Српске.
Сједница Владе Републике Српске - Фото: РТРС
Сједница Владе Републике СрпскеФото: РТРС

Влада је утврдила приједлоге закона о измјенама и допунама закона о платама запослених у органима управе, Министарству унутрашњих послова, институцијама правосуђа, основним и средњим школама и ђачким домовима, у области културе, високог образовања и студентског стандарда, те запослених у јавним службама Републике Српске.

Разлог за доношење ових закона јесте увећање платних коефицијената и повећање плата за запослене у наведеним областима, и то тако да се платни коефицијенти до пет увећавају за 20 одсто, коефицијенти од 5,50 до 10,90 за 10 одсто, коефицијенти од 11,15 до 19,05 за седам одсто и платни коефицијенти од 19,25 до 26,23 за пет одсто, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

Како се наводи, на тај начин најниже плате процентуално ће се увећати за 20 одсто, а оне највише за пет одсто.

Измјене ових закона, појашњава се у саопштењу, представљају још једну у низу мјера Владе Републике Српске које доприносе привредном расту и повећању плата радника, што ће утицати и на повећање потрошње, а тиме и на побољшање цјелокупног пословног амбијента у Српској.

- Такође, било је потребно извршити и усклађивање одредаба ових закона са прописима којима је регулисана област добровољних пензијских фондова и пензијских планова - наводи се у саопштењу.

Влада Републике Српске утврдила је и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о добровољним пензијским фондовима и пензијским плановима.

Разлози за доношење измјена и допуна закона, како се наглашава, садржани су у потреби да се, осим постојеће законске могућности појединачног учлањења запослених у добровољни пензијски фонд, створе правне претпоставке за њихово колективно укључивање.

- Према предложеном рјешењу, организатор пензијског плана закључује уговор са друштвом за управљање добровољним пензијским фондом, којим се обавезује да ће за чланове плана, искључиво из сопствених средстава, вршити уплате пензијских доприноса на њихове индивидуалне рачуне - наводи се у саопштењу.

Предложено рјешење дозвољено је само под условом спремности послодавца да властитим средствима финансира пензијске доприносе својих запослених, не условљавајући такве доприносе додатним уплатама на терет запосленог.

Влада Републике Српске утврдила је Приједлог закона о трговини.

Овим законом уређују, између осталог, планирање и развој трговине, права и обавезе трговаца, облици трговине, посебне тржишне институције, декларисање робе и начин формирања и истицања цијене робе, трговачка евиденција, праћење трговине и тржишта.