latinica  ћирилица
05/11/2019 |  18:59 ⇒ 21:07 | Аутор: РТРС

Европска унија тражи затварање мигрантског кампа Вучјак код Бихаћа

Шеф Делегације Европске уније Јохан Затлер затражио је од власти Унско-санског кантона затварање мигрантског кампа Вучјак код Бихаћа који не испуњава услове за њихов боравак, али и снажније ангажовање власти БиХ кад је ријеч о мигрантској кризи. И власт у Бихаћу тражи њено што хитније рјешавање.

Мигрантски камп Вучјак потребно је затворити и из политичких разлога, сматра Јохан Затлер, и то би свакако било у интересу и свих нивоа власти. Затлер наводи неколико мјеста изван овог кантона и вјерује да ће се ускоро пронаћи одговарајуће локације.

- Потребан нам, је снажнији ангажман такође и централног нивоа државних власти из два разлога: први је унапређење постојеће координације, а други је сама чињеница да је недопустиво да имате само један кантон који носи 90 одсто терета миграцијске ситуације - нагласио је Затлер.

Власт у Бихаћу тражи да се криза ријеши на цјеловит начин, а не парцијално и да се терет расподјели, а не да, како тврде, Бихаћ буде једини на удару. Најављују да ће на сутрашњој ванредној сједници Градског вијећа понудити локацију Липа за привремени смјештај миграната.

- И ја сам за то да се Вучјак затвори али нама је и синоћ дошло из Сарајева и Тузле 150 миграната, проблем је шта са тим људима. Захтјевам да се на цјеловит начин приђе рјешавању мигранстке кризе - поручио је градоначелник Бихаћа Шухрет Фазлић.

Грађани забринути за своју безбједност. Сматрају да власти требају да ријеше проблем.

Током посјете Бихаћу, Затлер је уручио кључеве за 11 нових возила Министарству унутрашњих послова Унско-санског кантона. Истакао је да је с данашњом активношћу подршка коју је досад обезбиједила Европске уније достигао износ од 36 милиона евра за рјешавање проблема мигрантске кризе.