latinica  ћирилица
05/11/2019 |  15:11 ⇒ 17:06 | Аутор: СРНА

Лукач: Нема учешћа у Одбору за извјештавање по Истанбулској конвенцији

Директорка Џендер центра Републике Српске Мирјана Лукач рекла је, поводом могућности новог преноса надлежности у овој области, да институција коју предводи неће учествовати у раду формираног Одбора за праћење и извјештавање по Истанбулској конвенцији и фемициду у БиХ.
Мирјана Лукач, Тијана Арамбашић-Живановић и Небојша Јовић - Фото: СРНА
Мирјана Лукач, Тијана Арамбашић-Живановић и Небојша ЈовићФото: СРНА

Лукачева је истакла да је управо Џендер центар већ раније овлашћен и именован од Владе као координационо тијело за спровођење те конвенције.

- Ми је спроводимо и извјештавамо, сарађујући са свим органима, укључујући међународну заједницу и институције на нивоу БиХ - рекла је Лукачева на конференцији за новинаре у Бањалуци поводом, како је истакнуто, континуираних притисака институција БиХ на Џендер центар у области равноправности полова и људских права, те потпуног игнорисања Уставом загарантованих надлежности Српске.

Лукачева је прецизирала да је Министарство за људска права и избјеглице са Савјетом министара у техничком мандату, без сагласности Владе Српске, формирало Одбор за праћење и извјештавање по Истанбулској конвенцији и фемициду у БиХ.

Истакла је да Џендер центар Српске неће учествовати ни у пројектима заштите равноправности жена и њихове заштите од насиља у смислу да се јачају капацитети Агенције за равноправност полова на нивоу БиХ.

- Постоје два џендер центра у БиХ и поменута агенција. Сви они морају да раде координисано - нагласила је Лукачева.

Додала да Џендер центар неће учествовати ни у усаглашавању законодавства на нивоу БиХ у области људских права, јер су она ентитетска надлежност.

- Одговарамо Влади Српске, имамо обавезу да је извјештавамо и штитимо њене интересе ако се раде овакве ствари око преноса надлежности и задирања у ентитетске надлежности - навела је Лукачева.

Када је ријеч о наводима једног броја радника Џендер центра за лош рад и жалбама омбудсманима БиХ за људска права да се над њима врши мобинг, Лукачева је одбацила те, као и наводе да је Центар "спао на најниже гране".

Она је на конференцији за новинаре, којој су на сопствену иницијативу присуствовали остали радници тог центра, навела да је та институција успјешно урадила низ корисних ствари и пројеката, те да имају добру сарадњу са међународном заједницом, институцијама Српске и невладиним сектором.

- Ми смо институција која се бави људским правима и заштитом женских права, али не значи да смо 'хипи комуна' у којој може да ради ко шта хоће, долази на посао и одлази када хоће - навела је Лукачева, осврћући се на оптужбе појединих радника.

Поручила је да сви радници треба да поштују рад, ред и дисциплину да не би било анархије, поручујући да надлежне институције у складу са прописима могу да спроведу истрагу и провјере да ли постоји мобинг у Џендер центру.

- За то смо апсолутно спремни и о томе нема никаквих проблема. Радници који су пријавили мобинг нека приложе доказе, то пријаве надлежном суду и нека се спроведе поступак ако Омбудсман није надлежан - рекла је Лукачева.

Службеник у овом центру за програмско пројектне послове, едукацију и сарадњу Тијана Арамбашић-Живановић, која је тренутно на породиљском боловању, рекла је да нису тачне оптужбе појединих радника да је лош положај трудница које раде у Џендер центру.

Оцијенила да овакве оптужбе, које се износе и у анонимним писмима, нажалост, бацају сјенку на добар рад Центра.

Службеник за опште послове и послове јавних набавки Небојша Јовић рекао је да он лично никада није био мобингован, те да људи у Џендер центру свој посао раде одговорно и у интересу Српске и Владе.