latinica  ћирилица
05/11/2019 |  08:37 | Аутор: СРНА

Макрон: Сарадња Париза и Кине одлучујућа у смањењу штетних гасова

Сарадња између Европе и Кине о смањењу штетних гасова биће одлучујућа, рекао је данас француски предсједник Емануел Макрон након што је администрација америчког предсједника Доналда Трампа почела са формалним повлачењем из Споразума о климатским промјенама из Париза.
Емануел Макрон (фото:POOL) -
Емануел Макрон (фото:POOL)

Макрон је у обраћању на великом Сајму трговине у Шангају, непосредно након кинеског предсједника Си Ђинпинга, истакао да ће бити неопходно појачати обавезе.

- Уколико желимо поштовање Споразума из Париза неопходно је да наредне године појачамо своје обавезе за смањење емисија штетних гасова и морамо да потврдимо нове циљеве за 2030. годину и 2050. годину - нагласио је Макрон.

Он је напоменуо да ће сарадња Кине и ЕУ у тој области бити одлучујућа.

Аналитичари истичу да је поступак Американаца први званичан корак у једногодишњем процесу изласка из глобалног споразума за борбу против климатских промјена и да је то дио шире Трампове стратегије за смањење ограничења за индустрију САД.

Међутим, повлачење САД из Споразума долази у вријеме када научници и бројне свјетске администрације траже реаговање како би се избјегао најтежи утицај глобалног загријавања.

Кина и Француска су на овогодишњем самиту Г20 обећале да ће појачати свој допринос у борби против климатских промјена.