latinica  ћирилица
03/11/2019 |  11:28 ⇒ 16:31 | Аутор: РТРС

Наплата прихода премашила двије милијарде КМ

Пореска управа Републике Српске је за десет мјесеци ове године на рачун јавних прихода Републике Српске прикупила укупно 2,079 милијарди КМ, што је за 59,2 милиона КМ или три одсто више у односу на исти период прошле године, чиме су настављени позитивни трендови у наплати јавних прихода Републике Српске.
Пореска управа - Фото: РТРС
Пореска управаФото: РТРС

У том периоду, наплата по основу доприноса износила је 1,299 милијарди КМ, што је за 73,8 милиона КМ или шест одсто више него у истом периоду прошле године.

За Фонд ПИО наплаћено је 735,6 милиона КМ или 39,7 милиона КМ више, док је за Фонд здравственог осигурања наплаћено 466,7 милиона КМ, што је више за 28,7 милиона у односу на упоредни период.

Поред тога, раст је забиљежен и код прихода по основу доприноса за Фонд дјечје заштите и доприноса за Завод за запошљавање, од по шест процената.

Директни порези су у посматраном периоду наплаћени у износу од 405,3 милиона КМ, што је за пет одсто мање него у истом периоду прошле године. Једино смањење наплате у овом сегменту јавних прихода било је код пореза на доходак, који је наплаћен у износу од 158,3 милиона КМ или 36,5 милиона мање у односу на исти период прошле године. Разлог мање наплате овог прихода лежи у чињеници да је Влада Републике Српске у прошлој години повећала неопорезиви дио плате на 500 КМ, и на тај начин се одрекла дијела прихода по том основу у корист радника у Српској. Међутим, порез на добит је наплаћен у износу од 208,8 милиона КМ, што је за 12,8 милиона или седам одсто више него у истом периоду претходне године.

Што се тиче пореза на непокретности, наплата је износила 24,3 милиона КМ, што је за један одсто више него у истом периоду 2018. године, а значајан раст наплате је забиљежен и код пореза на употребу, држање и ношење добара, и то од 1,3 милиона КМ или 11 одсто.

Код осталих јавних прихода, у периоду јануар-октобар ове године остварена је наплата од 360,6 милиона КМ, што је за 16,1 милион КМ или пет одсто више у односу на исти период прошле године.

Таксе и накнаде наплаћене су у износу од 216,9 милиона КМ или 13,1 милиона више.

По основу накнада за приређивање игара на срећу наплаћено је 34,2 милиона КМ или 52 процената више, казне су наплаћене у износу од 18,5 милиона или 19 одсто више, док су остали приходи наплаћени у износу од 53,5 милиона КМ, што је за 9,4 милиона мање него у упоредном периоду прошле године. Разлог мање наплате осталих прихода је мања наплата по основу прихода од дивиденде и удјела у профиту у јавним предузећима и финансијским институцијама, саопштено је из Пореске управе Републике Српске.

Пореска управа Републике Српске узразила је захвалност свим пореским обвезницима који уредно извршавају своје пореске обавезе и позвала све обвезнике да послују у складу са важећим прописима и да своје обавезе извршавају благовремено, те да самим тим допринесу јачању Републике Српске и њене економије.