latinica  ћирилица
02/11/2019 |  21:23 ⇒ 21:27 | Аутор: СРНА

Узгојио главицу купуса тешку више од 10 килограма (ВИДЕО)

Бранислав Јенко, који је узгојио главицу купуса тешку 10,125 килограма, освојио је прво мјесто на Футошкој купусијади.
Узгојио главицу купуса тешку више од 10 кг - Фото: Screenshot
Узгојио главицу купуса тешку више од 10 кгФото: Screenshot

Друго мјесто припало је Јовану Ћулуму, који је узгојио главицу купуса тешку 9,160 килограма, а треће Александру Хабору са главицом купуса од 7,505 килограма.

У такмичењу у кувању јела од слатког и киселог купуса прво мјесто припало је Клубу пензионера "Бранко Ћопић" из Футога, друго Завичајном удружењу Јањана, а треће представницима Средње економске школе "Светозар Милетић".

За посебну атракцију Купусијаде побринула се главна куварица Винка Змијањац под чијом је командном палицом тим од осам куварица ове године савио 3.000 чувених футошких сарми.

За смјесу је требало око 150 килограма меса и око 450 килограма футошког купуса, уз све потребне зачине.

Јубиларну 20. Футошку купусијаду отворио је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић који је рекао да за њих купус није само пољопривередни производ већ има шире значење.

- Он је симбол доброг производа, успјешности и квалитета који је постао познат широм Србије, али и Европе. Када нешто траје 20. година, то је онда најбоља потврда о томе колики квалитет посједује . рекао је Вучевић.

Футошка купусијада је јединствена манифестација у Србији посвећена аутохтоној сорти купуса која се узгаја једино у новосадском насељу Футог.