latinica  ћирилица
02/11/2019 |  19:06 ⇒ 20:21 | Аутор: РТРС

Бањалука добија највећи градски мост

Бањалука ће ускоро добити највећи градски мост, који ће бити грађен у насељу Долац. Ауторски тим архитеката из Бањалуке побиједио је на међународном конкурсу, за идејно рјешење великог моста. У конкуренцији је био 31 рад из БиХ и иностранства. Циљ је био да се добије што боље идејно рјешење моста, који ће бити један од препознатљивих симбола града.

Нови мост у Доцу требало би да се састоји од два одвојена дијела, један за саобраћај возила, а други за пјешаке. Градоначелник Игор Рaдојичић, представљајући будући изглед, рекао је да ће мост значајно олакшати саобраћај у граду, а самим тим, растеретиће и друге градске мостове.

- Подсјећамо да се ради о локацији у Доцу, која почиње са лијеве обале Црквене и прелази на други страну и долази до раскршћа Мачванске улице гдје се сада налази руб бивше психијатрије, односно барака Медицинског факултета која прави повезницу између центра града, Старчевице и Обилићева - навео је Радојичић.

Градски архитекта Иван Рашковић рекао је да ће приликом изградње новог моста бити комбинована рјешења која су освојила прве двије награде, у смислу да ће из другог рјешења бити преузето уређење подмостовског простора.

- Препорука је да се та два рада на квалитетан начин комбинују. Прво слиједи формулисање задатка, договор са ауторима, па процес јавних набавки. Томе претходи идејни пројекат зато што ће он дати основне параметре цијене конструкције - навео је Рашковић.

Изабрано рјешење биће награђено са 20.000 евра. Градња моста у насељу Долац требало би да почне наредне године.